Şap alarmı: Hayvan pazarları kapatıldı, aşı hazır!

0
513

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi şap hastalığının 8 işletmede görüldüğünü; hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla tüm hayvan hareketlerinin ülke genelinde durdurulduğunu bildirdi. Şap Enstitü Müdürlüğü tarafından SAT-2 serotipine karşı aşı üretilerek, kullanıma hazır hale getirildi. Vatandaşların endişeleneceği bir durum olmadığını belirten Bakan Kirişci, bütün büyükbaş hayvanların aşılanacağını söyledi.

Türkiye’deki bazı hayvancılık işletmelerinde görülen SAT-2 tipi serotipi şap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı

Bakanlık hayvanlarda görülen hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Bu kapsamda ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklanırken, canlı hayvan pazarları da kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla, tüm Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi.

Tarım Bakanlığı: “Ülkemizde daha önce rastlanmayan virüs tespit edildi”

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sat-2 serotipi Şap Hastalığına karşı alınan önlemlere ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

“Enstitümüzce, bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin yanı sıra tüm paydaşlar konuyla ilgili uyarılmıştır.

Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

8 işletmede hastalığa rastlandı, aşı üretildi

Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir. Hâlihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dâhil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur.

Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Hayvan hareketleri ülke genelinde durduruldu

Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.

SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir.”

 

Bakan Kirişci: “Vatandaşlarımızı endişelendirecek bir durum söz konusu değil”

Deprem bölgesindeki incelemelerini Gaziantep’te sürdüren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de, şap hastalığı ve alınan önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Hastalığın tespit edilmesinin ardından, konu büyümeden gerekli tedbirleri almak hususunda Bakanlık olarak çalışma başlattıklarını vurgulayan Kirişci, şunları söyledi:

“Burada önemli olan bu hastalığa karşı gerekli aşının hemen, hızla üretilmesiydi. Aşı üretme çalışmaları çalışmalar şu anda tamamlanmış durumda, bu akşam itibariyle hastalığın eradike edilmesi adına, bu büyükbaşlarda olan bir hastalık, bütün büyükbaş varlıklarımızda bu aşılama faaliyetlerinin yürütülmesi için, süratle bu eradikasyon işlemleri için bu aşılar kullanılıyor olacak.

Bir taraftan Avrupa Birliği’nin kurumları ile öbür taraftan da dünya hayvan sağlığı birimleriyle sürekli temas halindeyiz. 8 Mart günü burası doğrudan bilgilendirilmiş durumda. Bu SAT-2 Serotipine karşı gerekli aşılar üretildi. Bu aşılan büyükbaş hayvanlarımızda kullanılacak. Böylelikle hastalık tamamen eradike edilmiş olacak.

Vatandaşlarımızı şu anda endişelendirecek, kaygılandıracak bir durum söz konusu değil. Bakanlığımız her türlü çalışmaları hem Bakanlık düzeyde hem sahada yürütüyor. Uluslararası organizasyonlarla da görüşmelerimiz devam ediyor.

Böyle bir hastalığın olduğu yönünde belirti elde edildikten sonra önemli olan hemen aşının geliştirilmesiydi. Bakanlığımızın bu yönde ciddi bir kapasitesi var. Özel sektörün altyapısı da kullanılarak, ihtiyaç duyulan aşı dağıtılarak kullanılacak.

Hayvan hareketleri durduruldu

Hayvan hareketleri de durdurulmuş durumda, bu tür tedbirler şu anda caridir.

Türkiye’nin sahip olduğu hayvan popülasyonu var. Bu büyükbaş hayvanlarımızın tamamı bir şekilde aşılanmak durumunda. Aşılama süresi, aşılama çalışmalarının hızına bağlı. Gerek Bakanlığımız gerekse özel veterinerlik hizmeti veren arkadaşlarımızın da çabalarıyla bu aşılama çalışmaları en kısa zamanda tamamlanacaktır.

Yeterli aşı şu anda üretilmeye başlandı. Dağıtımına bu akşamda itibaren başlanmış durumda. Yarından itibaren uygulanmış olacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz