Sadi Özdemir: Yöresel ürünler zenginlik getirir mi?

✔ “Coğrafi işaretler, bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyorsa, bunda TOBB ve Oda- Borsalarımızın payı çok büyük. Bu işe hep birlikte sahip çıktık. Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ından fazlasını, Oda- Borsalarımız tescil ettirdi.”

“Baklavamız, Türkiye’nin ilk yöresel ürün tescilini aldıktan sonra AB’ye götürdük ve 2013’te coğrafi işaret onaylandı. O dönemlerde bu konular ülkemizde çok bilinmiyordu. Diğer illerimizin ürünleri için de bir örnek bir know-how oluşturdu.”

Her şey Gaziantep Baklavası’nın önce Türk Patent Enstitüsü’nden Türkiye’nin ‘ilk tescilli yöresel ürünü’ unvanı ve ardından 2013’te de Avrupa Birliği’nden ‘coğrafi işaret’ almasıyla başlamıştı. Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Antalya’ya Türkiye’nin birçok vilayeti, dünyadaki benzerlerine göre çok farklı özgün yöresel ürünlere sahip olduğunu keşfetmeye başladı. Onlar da tıpkı Gaziantep gibi önce Türk Patent Enstitüsü’nün ardından AB’nin yolunu tuttular. Son 10 yılda 14 coğrafi işaret Avrupa’da tescillendi, 44 ürün değerlendirme sürecinde, yakın zamanlarda tescillendiklerini duyacağız. Ayrıca 5 geleneksel ürünün de değerlendirilmesi devam ediyor. Son yıllarda birçok kentimizde ‘gastronomi festivalleri’ düzenleniyor. İllerimiz yöresel lezzetleriyle önce ulusal çapta tanınmak, sonra bunları ticarileştirip ihracat yapmak istiyor. Bu konu aynı zamanda turizmi de geliştiriyor ve şehirlerimiz gastronomileriyle ayrıca turist çekiyor.

Memleketin her yöresinden zenginlik fışkırıyor!

Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini AB’den coğrafi işaret alan ürünlerimiz. Sırada daha onlarcası var. Bütün bu başarılı sonuçlarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcılkıoğlu’nun emeği büyük. Başkan Hisarcıklıoğlu’na Oda ve Borsaların bu konudaki rolünü sordum. TOBB Başkanı “Coğrafi işaretler, bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyorsa, bunda TOBB ve Oda-Borsalarımızın payı çok büyük. Bu işe hep birlikte sahip çıktık. Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40’ından fazlasını, Oda-Borsalarımız tescil ettirdi” diyor.

Ticarileştirmek için neler yapılıyor?

Bu özgün ürünlerin hem yörelerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması için neler yapıldığını da şöyle anlatıyor: “TOBB Yönetim Kurulu üyesi, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın öncülüğünde her yıl Antalya’da Yöresel Ürünler Fuarı’nı (YÖREX) düzenliyoruz. Yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda bu fuar önemli bir buluşma noktası haline geldi. YÖREX’te her yıl coğrafi işaretli ürünlerin üreticileri ile ulusal perakendecileri ve e-ticaret portalları buluşuyor. İkili iş görüşmeleri yapmalarını sağlıyoruz. Yine coğrafi işaretlere özel e-ticaret portalları ile kampanyalar yapıyoruz. Coğrafi işaret üreticilerinin e-ticarette daha çok yer almalarını sağlıyoruz. Tabii ki sadece yurtiçi tescille de iş bitmiyor. Yurt dışında da tescil ettirmek ve küresel pazarlara girmek de önemli artık. Şu ana kadar 14 coğrafi işaretimiz Avrupa’da tescillendi, 44 ürünümüzün de değerlendirme süreci devam ediyor. Yine 5 geleneksel ürünümüzün de değerlendirilmesi devam ediyor. Bunu başaran Oda borsalarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. TOBB Brüksel Ofisimiz ile coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz. Coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı olması için de bir rehber hazırladık. Topraklarımızdan çıkan ürünlerin değerini, biz bilmezsek, dış pazarlara hiç anlatamayız. Dünyada çok az coğrafyaya nasip olan bir ürün çeşitliliğine sahibiz. Zengin olmak istiyorsak, bölgemizi zengin etmek istiyorsak kendi yöresel ürünlerimize sahip çıkmamız lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...