Yeni düzenlemeye göre 1000 litre ve altı etil alkoller belirtilen ambalaj ve kap hacimleri dışında piyasaya sunulamayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Etil Alkolün Ambalajlanması ve Bandrollenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Etil alkolün 250 litre altında ambalajlı şekilde, 250 litre üstünde kap veya tankerlerle piyasaya arz edilebilmesi kararlaştırıldı.
Üretilen veya ithal edilecek etil alkoller ambalajlı, kaplı veya dökme olarak piyasaya arz edilmeden önce bandrollenecek.
İhracat amacıyla üretilen ambalajlı etil alkoller ile ihraç edilmek üzere dökme olarak tankerlerle veya kaplarla sevk edilen etil alkollere bandrol uygulanmayacak.
Ambalajlı olarak ihraç edilecek etil alkollerin etiketleri üzerinde, ihraç edileceği ülke dilinde ve Türkçe “İhraç Amacıyla Üretilmiştir” ibaresi yazılacak.
AA’nın haberine göre etil alkol ihracat işlemlerinde sevkiyat yapılmadan önce, ihracata ilişkin bilgilerin Alkol Ticaret Platformuna (ATİP) giriş yapılarak Alkol Transfer Belgesi düzenlenmesi, ihraç edilen ürüne ait kapatılmış gümrük beyannamesinin, beyanname kapatma tarihinden itibaren 7 gün içinde ATİP’e yüklenmesi ve ihraç edilen ürünlere ilişkin bilgilerin Etil Alkol İzleme Sistemi’ne (EİS) kaydedilmesi gerekecek.
Etil alkol 250 litre ve altında ambalajlı, 250 litre üstü hacimlerde ise kap veya tankerlerle piyasaya arz edilebilecek. Kullanım amacına uygun olarak genel kullanım amaçlı etil alkol 1, 5, 10 ve 20 litre, tıbbi kullanım amaçlı etil alkol 5 litre, analiz amaçlı analitik saflıkta etil alkol 50 cl, 1 ve 2,5 litre, gıda sanayi girdisi olan denatüre edilmemiş etil alkol 20, 100 ve 1000 litre, ilaç sanayi girdisi olan denatüre edilmemiş etil alkol 25, 220 ve 1000 litre, kozmetik sanayisi girdisi olan denatüre edilmiş etil alkol 250, 500 ve 1000 litre, kozmetik hariç diğer sanayi kolları girdisi olan denatüre edilmiş etil alkoller 500 ve 1000 litre ambalaj ve kap hacimlerinde piyasaya verilebilecek.