Prof. Dr. Aykut GÜL: Tarımda planlamanın ilk şartı: Ölçebilmek

0
523

2000’li yılların başlarıydı. Çukurova Bölgesi’nde yer alan iki ilimizden, hazırlayacakları İl Tarım Stratejik Planı’yla ilgili yardım talebi gelmişti. Talep edenler, kurumlarında yeni göreve başlamış olan ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve veteriner gibi değişik alanlardan eski öğrencilerimizdi.

Konuyu çok önemsediğimizden, heyecanla yardım sözü verdik ve ilk yol haritasını çizdik. Hikâyeyi çok uzatmadan sonuca gelmek gerekirse, hazırlanan planlar maalesef tam bir fiyasko idi. Çünkü tepe yönetim konuyu sahiplenmemiş ve iş en tecrübesiz elemanların üzerine kalmıştı.

Mevzuat ve talimat gereği yapılması gereken rutin bir iş olarak görülmüş ve sonuçta ortaya ikincil veriler ve konu tekrarlarını içeren sıradan raporlar çıkmıştı. Sonrasında ise bu uygulama uzun sürmedi ve Bakanlık dışında planlama yapılmaz oldu. Planlama konusuna ayrı bir yazıda daha detaylı yer verme niyetiyle planlamanın ilk adımı olan “ölçme” konusuna bu yazıda yer vereceğim.

Ölçemezsen yönetemezsin

Peter Drucker’a atfedilen “Ölçemezsen yönetemezsin” sözü ile James Harrington’ın “Ölçemezseniz anlayamazsınız. Anlayamazsanız kontrol edemezsiniz. Kontrol edemezseniz daha iyiye götüremezsiniz” ifadesi aslında bugünkü yönetimsel problemlerimizin nedenini ortaya koyar.

Ölçmek; mikrodan makro ölçeğe kadar her seviyede, her aşamada, sağlıklı, doğru, güvenilir ve güncel bilgiye ulaşabilmek sürecidir… Ölçmek, kişisel eylem planlarından ülke düzeyinde eğitim, ekonomi ve tarım politikalarına kadar her aşamada bir vizyon, bir hedef ortaya koyabilmek ve sonunda bunların ne kadarının gerçekleştirilebildiğini görebilmek için olmazsa olmaz.

Acilen tarım sayımı yapılmalı

TÜİK’in Tarımsal İşletme Yapı İstatistikleri’nde Genel Tarım Sayımı konusunda şu bilgiler yer alır: “Tarımsal işletmelerin yapılarını ortaya koymak amacıyla genel tarım sayımları kapsamında yapılan çalışmalar veri kaynağı, veri derleme yöntemi ve tahmin düzeyi açısından birbirinden farklılık göstermektedir. Ülkemizde bugüne kadar 7 genel tarım sayımı uygulanmış olup sonuncusu 2001 yılında yapılmıştır.”*

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz