Pestisit testlerine taban fiyat geldi: İhracatçılar ne yapacak?

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihraç pazarlarından pestisit çıktığı için müdahale ettiği kuruyemiş ve yaş meyve sebzede şimdi laboratuvar fiyat stresi çıktı. Yeni yönetmenliğe göre laboratuvarlarda 1 Şubat’ta uygulanmaya başlanacak yeni tarifeye ihracatçıdan itiraz var. Yeni tarifeye göre ikili pestisit testi için 3 bin 600 lira + KDV ödenecek.

İhracattan geri dönen kuru­yemiş, yaş meyve ve sebze­lerde pestisit vakaların ar­kasında fiyat krizi çıktı. Yurt dı­şından pestisit nedeniyle dönen ürünlerin sayısının artmasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı da ha­rekete geçmişti.

Bakanlık tara­fından Resmi Gazete’de 1 Ağus­tos 2024’te yayımlanan Gıda Kontrol Laboratuvarları Yönet­meliğinde Değişiklik Yapılması­na Dair Yönetmeliğin 13 madde­sinde “Özel gıda kontrol labora­tuvarları özel istek analizlerinde Bakanlıkça belirlenen analiz üc­retlerinden daha düşük bir fiyat­tan analiz hizmeti veremezler” ibaresi yer aldı. Yeni yönetmen­likle 24 aydır zam yapılmıyordu ve tek test fiyatı bin 768 lira 50 kuruşa yapılıyordu. Yeni yönet­melikle test fiyatı bin 800 liraya çıkarıldı ve taban fiyat zorunlu­luğu getirildi. Yeni fiyat ikili pes­tisit test için 3 bin 600 lira + KDV 4 bin 200 olarak belirlendi.

Yeni taban fiyatın ihracatçılar tarafından fazla bulunduğunu ve kabul etmediklerini kayde­den laboratuvar sektörü temsil­cileri, bakanlığa fiyatın düşürül­mesi yönünde baskı yapıldığı­nı belirtiyorlar. Test fiyatlarına 24 ay zam yapılmadığına dikkat çeken temsilciler, yeni taban fi­yatın 1 Şubat itibariyle geçerli olacağını aktarıyorlar. İhracat­çıların yaptırdığı test ücretinin yüzde 50’sini de devletten geri aldığına vurgu yapan temsilci­ler, “2022 yılında cihaz başına yapılan test fiyatı 760 liraydı.

İki test ile yaklaşık 600 ayrı etken bakılıyor. 2022’nin Temmuz ayında bir zamla bin 140 lira, 2023’te 2 bin 52 liraya çıkarıldı ama sonra ihracatçıların baskı­sıyla tekrar bin 140 liraya düşü­rüldü. Bakanlık yeni fiyat için iki ayrı derneğe ve kendi birimine de test maliyet araştırması yap­tı. Bakanlık iki cihazda 6 bin 400 lira maliyet çıkardı. Bakanlık şu an bunu bize 3600 liraya yapın diyor. Ama ihracatçılar bunun­la da yetinmiyor ve bu fiyatı çok yüksek buluyorlar. İhracatçı bir­likleri bunu aşağıya düşürmek istiyorlar. Oysa laboratuvarlar şu an zararına test yapıyor” ifa­delerini kullandılar.

“500 liraya analiz yapılması mümkün değil”

Laboratuvarların bir resmi istek ve bir de özel istek ayağı­nın olduğunu belirten temsil­ciler, resmi istek ayağında dev­letin kendilerine laboratuvara gönderdiği numunelerin oluş­turduğunu ilettiler. Söz konusu numunelerin ihracat numune­leri olduğunu aktaran temsilci­ler, özel istekler ise üreticilerin laboratuvarlarla anlaşması ve bir fiyat pazarlığı sonucunda test yapması olduğunu ifade et­tiler.

Laboratuvarların son iki üç yıl hariç öncesinde yeterin­ce denetlenmemesi ve başıboş bırakılması nedeniyle burada çok büyük problemlerin oldu­ğuna vurgu yapan temsilciler, “1 Ağustos’tan itibaren bizim yö­netmenliğimiz değişti. Biz ba­kanlığın yayımladığı yönetmen­lik ve mevzuat çerçevesinde hareket ediyoruz.

Yönetmen­lik artık taban fiyat uygulaması getirdi. Taban fiyat uygulaması ihracatçının işine gelmiyor. Es­kiden 300-500 liraya çok ucuza analizi yaptığını söyleyen labo­ratuvarlar var. Şimdi bu labora­tuvar zaten bilinen laboratuvar ve problemli olanlar. Burada bu analizin 500 liraya yapılması mümkün değil. Paçal şekilde 10 tane numuneyi 1 numune yapar ve risk alır ya da hiç çalışmaz. Bakanlıkta bu kötü durumdan kurtulmak için doğru bir poli­tika izledi. Taban fiyata geçildi. Şimdi ihracatçılar taban fiyatı kırmak istiyorlar.

Kırmak iste­dikleri taban fiyatın nedeni ise özel laboratuvarlar manipülas­yona açık olması. İhracatçılar laboratuvar üzerindeki gücünü kaybetmek istemiyor. 2024’te gıda ihracatımız 36,2 milyar do­lar ama bunun binde 1’i analiz için verilmiyor. Aslında gider­ler içinde analiz testleri çok bü­yük bir maliyet değil. Çok sayıda analiz yaptıran bir üretici için bir girdi oluşturur ama sonuçta ticareti bunu hesaplayarak yap­maları lazım” açıklamasında bulundular.

Yurt dışında maliyet 200 doları buluyor

İhracatçıların eski alışkanlık­larıyla işi götürmeye çalıştıkla­rını ve şimdiye kadar da başarılı olduklarını ifade eden temsilci­ler, yeni dönemde ikili pestisit testi için Bakanlığın firmalara gönderdiği numenlerin 3600 lira + KDV olarak yapılacağını aktarıyorlar.

Diğer yandan ,söz konusu analizlerin yurt dışın­da ortalama 100 dolar civarın­da maliyeti olduğunu kaydeden temsilciler, eğer limit değeri is­tenmesi halinde fiyatın 150 do­lara çıktığını ve birde 3-4 saat içinde hızlı test istenirse 200 dolara yaklaştığını vurguluyor­lar. İhracatçılar ise yeni yönet­menliği kaldırın, tekrar eski uy­gulamaya dönün diyor” şeklin­de konuştular.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Soğan Üreticisi Feryat Ediyor: “İthalat Darbesi Bizi Bitirdi!”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, soğan üreticilerinin yüksek maliyetler...

Semt pazarında ‘ekonomi’ isyanı: ‘Yedikleri içtikleri onların olsun, gitsinler başımızdan!’

Kadıköy semt pazarında yurttaşlar yaşadıkları maddi sorunlar nedeniyle temel...

CHP’li Taşcıer: 4,4 milyon çocuk ete hasret, 2 milyon çocuk meyve tüketemiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, ülkedeki 0-17 yaş...

Her yıl cehenneme dönüştürülen cennet

Mersin’deki Göksu Deltası 300’den fazla kuş türünün yuvası olduğu...