Pamuk üreticisi artan maliyetler ve ithal pamuk karşısında çaresiz kaldı. Ekim maliyeti dekar başına 13 bin lirayı aşıyor.
Bir zamanlar dünya pamuk piyasasında söz sahibi olan Türkiye, verimli topraklarına rağmen pamukta da dışa bağımlı hale gelmek üzere. Üretici, ithal pamukla rekabet edemez hale gelmiş durumda, çünkü maliyetler daha pamuk tohumunu tarlaya atar atmaz büyük bir yük oluşturmaya başlıyor. Nisan ayında pamuk ekimi yapılmaya başlandı. Toprak sıcaklığına göre bölgeden bölgeye değişmekle birlikte mayıs ayı sonuna kadar ekim devam edecek. Dekar başına maliyet ise 13 bin liranın üzerinde. Ortalama 13.150 liraya çıkmış durumda. Hatta bölgelere ve koşullara göre bu rakam daha da yükselebiliyor. Örneğin sulama sistemleri ve enerji kullanımı, maliyetleri oldukça yukarı çekebiliyor.
ZARAR DEKARDA 650 LİRA
Son üç yıllık fiyat seyrine bakıldığında ise pamuk fiyatları 17-23 lira arasında seyrediyor. Dekar başına 500 kilogram verim hesaplandığında üreticinin elde edeceği para 12.500 lira. 13.150 lira maliyet düşüldüğünde üretici baştan 650 lira zararla işe koyulmuş oluyor.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Şanlıurfa temsilcisi ve pamuk üreticisi Müslüm Ösün, Şanlıurfa’nın Türkiye pamuk üretiminin yüzde 44’ünü karşıladığını, ancak yetersiz destekler, düşük fiyat politikaları, yüksek girdi maliyetlerinin pamukta dışa bağımlılığı artırdığını söylüyor. Bu yüzden pamuk ekim alanlarının yıldan yıla daraldığını kaydeden Ösün, pamuk üretimini olumsuz etkileyen diğer önemli faktörün ise ithalat olduğunu belirtiyor. Ösün, “Sanayici biraz ucuza bulduğu dışarıdan ithal edilen pamuğu tercih ediyor, ancak yerli üretici yüksek girdilerle ürettiği pamuğunu değerinden satamıyor” diyor.