Köy Enstitüleriyle ilgili yazılan kitapların, yapılan toplantıların gerçekliği şudur:
Köy Enstitüleri davası bitmez, Cumhuriyet sevdamızın bitmediği gibi…
Destanlar yüzyılları aşar çünkü.
Köy Enstitülülerin çocukları hâlâ yazmaya devam ediyor.
Mehmet Saydur, “Çiğli Belediyesi 2024 Fakir Baykurt Roman Ödülü”nü kazanan Bir Köy Enstitüsü Penceresinden İş’te (Literatür) Göl Köy Enstitüsü’nü; Dündar Aydoğdu Bir Köy Enstitülü Yazıyor’da (YKKED) İvriz Köy Enstitüsü’nü; Güler Özçelik Babam ve Köy Enstitüleri’nde (Ürün) Akçadağ Köy Enstitüsü’nü ve babasını (Ali Oğuztürk) anlatıyor.
Bozkırda Bir Eğitim Pınarı’nda (Barış Kitap) Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü anlatan Sercan Ünsal, “2024 Yunus Nadi Sosyal Bilimler Araştırması” ödülünü kazanan Köy Enstitüleri Kırsal Kalkınma ve Sağlık Kolu’nda (Barış Kitap) ve Hilmi Uysal-Mualla Aksu-Pakize Türkoğlu Sağlık Ekseniyle Köy Enstitüleri’nde (YKKED) enstitülere sağlık aynasından bakıyor.
Prof. Dr. Kemal Kocabaş Cumhuriyet ve Köy Enstitüleri İmecesinin Aydınlık Yüzleri’nde (Bassaray), Karabey Aydoğan Köy Enstitülülerin Ardından’da (Ayrıntı) enstitülere emek verenleri, Olcay Taşlı İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitüsü’nde (Klaros) Köy Enstitülerini ve Tonguç’u, Armağan Kitap (YKKED) Mevlüt Kaplan’ı selamlarken Doç. Dr. Suna Arslan Gerçekleşen Ütopya: Köy Enstitüleri’nde (Uyum) Köy Enstitülüler ve yakınlarıyla söyleşilerini sunuyor.
YALANLAR, SALDIRILAR
Başlangıcından Cumhuriyet’in 100. Yılına Eğitimimizin Karşıdevrimle Sınavı’nı (Cumhuriyet Kitapları) sunan Nazım Mutlu, “Bu çalışma, yazdıkları ve yaptıklarıyla toplum yararına hiçbir iyiliği olmayanların enstitülere, onların kurucu, yönetici ve öğrencilerine ettikleri küfür ve onlarla ilgili yalanlarıyla tarihimizde kara bir leke olarak kalmalarını kalıcılaştırmak için yapılmıştır” diyerek sunduğu Köy Enstitülerimizin Yalanlarla Sınavı’nda (Berfin Yayınları) Köy Enstitülerine yöneltilen komünistlik, cinsel ahlaksızlık, vatan hainliği, din düşmanlığı, milliyetsizlik yalanlarını çürütüyor.