Niğde’de tarlaları fare bastı: ‘Sebebi tarım ilaçları olabilir’

Niğde’de meyve üreticileri tarla farelerinin istilasından şikayetçi. Üreticiler, kullanılan tarım ilaçlarının yılanları öldürdüğünü bu nedenle farelerin sayısının arttığını savunuyor.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde tarla fareleri meyve bahçelerini istila etti. Ağaçlarını farelerden korumaya çalışan üreticilere göre, kullanılan tarım ilaçları yılanların sayısını azalttı, fare sayısını artırdı.

Ziraat Mühendisi Dr. Fevzi Çakmak ise kışın soğuk olmaması ve yağışların yetersiz olması nedeniyle kemirgenlerin sayısında artış olduğunu belirtti.

Veysel Güven

 

‘OT İLACI SADECE OTU DEĞİL, CANLILARI DA ÖLDÜRÜYOR’

İlçede yetişen kirazlar, birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kılan köyünde yılda yaklaşık 4 bin ile 8 bin ton kiraz, iç ve dış piyasaya satılıyor. Düşük fiyat ve düşük rekolteden zarar gören kiraz üreticileri, bu yıl tarla farelerinin bahçelerini istila etmesiyle karşı karşıya. Tarla fareleri, ağaç köklerini kemirerek ağaçların kurumasına neden oluyor. Üreticiler, farelerin bu yıl çok görülmesinin sebebini yabani otları temizlemek için kullandıkları tarım ilacına bağlıyor. Üreticiler, tarım ilacının yılanları öldürdüğünü, bu nedenle farelerin sayısında artış olduğunu düşünüyor.

Kılan köyünden kiraz üreticisi Veysel Güven, bahardan itibaren çok sayıda tarla faresinin bahçeleri istila ettiğini belirterek, “Bu yıla kadar fare ile ilgili hiç sıkıntı yaşamamıştık. Bu sene ağaçların etrafı delik deşik. Ağaç köklerini kemiriyor, kurumasına neden oluyor” diyor. Tarla farelerine karşı ilaç kullanmalarına rağmen sonuç alamadıklarını söyleyen Güven, kemirgenlerin sayısındaki artışı ise doğanın tahrip edilmesine bağlıyor: “Yabani otlar için ot ilacı kullanılıyor. Bu ilaç, sadece otu öldürmüyor, doğal canlıları da öldürüyor. Otu kurutuyor, akrebi, yılanı öldürüyor. Eskiden yılanları görürdük, şimdi kayboldu gitti. Tarım Bakanlığı, bu ilacın zararlı olup olmadığını tespit ederek yasaklamalı.”

Şimdilik ürünlerde yüzde 30’luk bir zarar oluştuğunu fakat korktukları gibi olursa ağaçların çoğunun kuruyacağını belirten Güven, “Nasıl baş edeceğimizi bilmiyoruz. Zor durumdayız. Devlet yetkililerinin gelip araştırma yapmasını, telafisinin nasıl olacağını bulmasını istiyoruz” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yaprak Özer: İklim krizi samimiyet testi

İklim krizi temasının bir iletişim fiyaskosu örneği olduğunu söyleyebilirim....

Çay içmek, COVID’i önleyebilir mi?

Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri yüzlerce yıldır biliniyor. Kalp...

‘Ağaçlar ve insanlar eskiden çok iyi arkadaştılar’

Okan Çil Richard Powers’ın kaleme aldığı 'Her Şeyin Hikâyesi' kitabı,...