Mısır kimyasalları buğday verimini artırıyor

Yapılan bir çalışma, mısır bitkisinin toprağa salgıladığı bazı kimyasalların aynı bölgeye ekilen buğdayın verimini artırabildiğini ortaya koydu. Bu etkileşimlerin sürdürülebilir tarım amacıyla kullanımı mümkün.

Bern Üniversitesi’nden araştırmacılar mısır kökleri tarafından salgılanan bazı kimyasalların toprağın kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve bu sayede aynı bölgeye ekilen buğdayın verimini artırabileceğini gösteren saha deneyleri gerçekleştirdiler. Benzoksazinoidler olarak bilinen bu kimyasallar, topraktaki mikroorganizmaların bileşimini etkiliyor, bu etki de o topraktaki bitkilerin büyümesine yansıyor.

Çalışmada benzoksazinoidlerin toprağa salgılanmasının aynı toprağa ekilen buğdayın çimlenmesini, büyümesini ve verimini artırdığı bulundu. Çalışma bitki ve toprak arasındaki buna benzer etkileşimlerin ek gübreler veya böcek ilaçlarına gerek duyulmadan tahıl üretiminin daha sürdürülebilir hale getirilmesine katkıda bulunabileceğini gösterdi.

Mısır kimyasalları buğday veriminde %4 artış sağladı

Çalışma zararlı istilasında bir azalma ile buğday veriminde %4’lük bir artış görüldüğünü ortaya koydu. Yüzde 4’lük artış ilk etapta kulağa çok önemli gelmese de, buğday verimini ek girdiler olmadan artırma bağlamında büyük değer taşıyor. Araştırma çeşitliliğe özgü rotasyonlar yoluyla ürün verimini artırmak için özel bitki bileşikleri kullanılmasının potansiyelini gösteriyor.

 

Araştırmacılar ayrıca toprak özelliklerinin bu bitki-toprak etkileşimini nasıl etkilediğini de araştırdılar. Daha heterojen alanlarda saha deneyleri yürüten bilim insanları, benzoksazinoidlerin buğday büyümesi ve direnci üzerindeki etkisinin toprak kimyası ve mikroorganizma çeşitliliğinin bir bireşimine bağlı olduğunu buldular. Farklı toprak türleri üzerindeki bu etkileri anlamak, sürdürülebilir tarım uygulamalarının gelecekte uygulanması için önem arz ediyor.

Sürdürülebilir tarım için pratik uygulamalar geliştirilecek

Çalışmanın bulguları mahsul verimini ve toprak kalitesini iyileştirmek için bitkiler tarafından salınan doğal kimyasalların kullanılması için yeni olanaklar sunuyor. Çiftçiler bitkiler ve toprak mikroorganizmaları arasındaki etkileşimlerden yararlanarak, harici girdilere olan ihtiyacı azaltırken potansiyel olarak tarımsal verimi artırabilir. Araştırmacılar bu etkilerin arkasındaki mekanizmaları tam olarak anlamak ve sürdürülebilir tarım için pratik uygulamalar geliştirmek için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiğini de ekliyor. Çalışmanın detayları eLife dergisinde yer alıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseltildi

Katma Değer Vergisi (KDV) yüzdelik dilimlerinin değişmesine ilişkin tebliğ...

Türkiye iklimi değişiyor: Bu yaz çok sıcak geçecek

Uzmanlara göre Türkiye iklimi değişiyor. Geçen yıl yaz aylarında...

Toplam 4 Milyar 435 Milyon TL lik destekleme ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 milyar 435 milyon...

Tavuk etine bir yılda yüzde 200’ü aşan zam

Üretimdeki düşüş ve stoklardaki azalmanın etkisiyle tavuk eti fiyatlarına...