Mine Ataman: Tarımın “yeşil etki ajanları”

Gelişmiş ülke­ler, başarılı genç tarım gi­rişimcilerini “değişim ajanı” olarak konum­landırıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başarılı genç çiftçiler­den kurduğu “Tarım Orman Gençlik Kon­seyi” üyelerine, Ba­kanlık pek çok proje­de yer vererek hem onların gö­rünürlüğünü artırıyor hem de gençlere örnek olmalarını sağ­lıyor.

Konseyin her bir üyesi Türkiye’nin geleceğini besle­yecek motivasyonun en önem­li “yeşil etki ajanları.” Onlarla tarımın geleceği tasarlanabi­lir, çiftçilik algısı yeniden di­zayn edilebilir. Etki ajanlığı tarihinde ilk defa hayırlı bir iş için kullanılabilir.

Çiftçi annelerin dileği: Git kurtar kendini çiftçi olma

Litvanya’da yapılan bir araş­tırmaya göre gençlerin ta­rım hakkındaki görüşleri, “az ödüllü, istikrarsız, yorucu, sı­kıcı, düşük statülü, toplumdan izole, angarya işlerden oluşan yoksul insanlar için uygun bir iş.” Eğitimci Rodie Akerman’a göre annelerin (yüzde 64’ü ço­cuklarının tarım yapmasını is­temiyor) “git kurtar kendini” cümlesinin bilimsel açıklama­sı “ebeveynlerin eğitim ve ka­riyer beklentisi gençlerin kari­yerlerini etkiliyor. Tarıma yat­kın bir ailede büyüme, tarımla ilgili olumlu iletişim mesaj­larına maruz kalma (çiftçile­rin yüzde 52’si umutsuz)” gibi deneyimler gençlerin çiftçi­lik motivasyonlarını artırıyor. O zaman önce çiftçi anneleri mutlu etmekte fayda var.

Şehirli gençler çiftçi olmak istiyor

Gençler çiftçiliğin, “finansal olarak yapılabilir ve teknolojik bir kariyer olarak yeniden ya­pılandırılmasını istiyor.” Bir araştırmaya göre çiftçilik yap­mak isteyen gençlerin yüzde 69,3’ü kentli. Türkiye şehirli çiftçilere hazır mı?

Tarım destekleri için mentör şart

Gençlerin tarıma kazandı­rılabilmesi için pek çok hibe programı/destek açıklanıyor. İKA Tarım Üssü Kurucusu İs­mail Kemaloğlu, “Gençlere ve­rilen desteklere mutlaka, be­lirli bir yıl mentörle çalışma kuralı getirilmeli. Kırsal sade­ce bir tarımsal faaliyet alanı değil, gençlerin sosyo ekono­mik ihtiyaçlarına cevap veril­meli. Gençler tarımın özgür­lükçü ve kendi işinin patronu olma düsturunu seviyor. An­cak öngörü yapamıyor, risk­leri bilemiyor. Önder insanla­rın liderliği, yol göstericiliği çok önemli. Gençlerin kendi­lerini bir sosyal aidiyet içinde bulması onları teşvik edecek­tir” diyor. “MeciTürkiye” gibi “çiftçi olacak gençlere, men­törlüğün yapıldığı, çiftlik sta­jının planlandığı, finans, bi­yoçeşitlilik, tarım tarihi, pa­zarlama, iklim gibi konularda eğitimlerin verildiği” geniş kapsamlı genç çiftçi yetiştir­me programlarının çoğaltıl­ması şart.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

CHP’den İmamoğlu açıklaması: Bu bir darbe; hiçbir bürokrat bu suçu işlememeli, yargılanacaklar

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB Başkanı İmamoğlu'nun...

Çiftçiye gelince bütçenin cebinde akrep var

Kamu özel işbirliği projelerini oluk oluk para akıtan iktidar...

İrfan Donat: Tarımda küresel Trump fırtınası

ABD Başkanı’nın gümrük tarifelerine yönelik hamlesine Çin, Kanada ve...

Çukurova’da su krizi erken başladı

Çukurova’da su krizi bu yıl kendini erken göstermeye başladı....