Mine Ataman: İhracatın şampiyonu un sektörünün 500 milyon dolarını kim kurtaracak

Mine Ataman

Mardin sanayisi durma noktasında, bir un fabrikası daha konkordato ilan etti. Mar­din Life‘tan Mehmet Nezir Güneş’in haberine göre “buğday ve un sektöründe 54 fabrikanın yer aldığı Mardin OSB’de bulunan fabrikaların yarısı üretimi durdurdu. İhracatın azalması, ye­rel sanayicilerin mali durumunu olumsuz etki­lerken, birçok işletme iflasın eşiğinde, durum Mardin’in ekonomik yapısını tehdit ediyor.”

Un ihracatçıları 2024’ü 500 milyon $ kayıpla kapatıyor

2023’te 1 milyar 466 milyon dolarlık un ihraç eden ihracatçılar 2024’ü zararla kapatıyor. TU­SAF verilerine göre, geçmişte küresel gıda tica­retinin yıldızı olan un ihracatçıları “2024’ü yüz­de 40 düşüş, 500 milyon dolar ihracat kaybıyla kapatacak. 2024 yılı ihracatının 1 milyar dolar olması tahmin ediliyor. Yapılamayan 500 mil­yon dolarlık un ihracatı sektörde endişe yaratı­yor, kapanan un fabrikası sayısı önceki yıla gö­re arttı.

Bu şatlarda ihracat yapmak çok zor

İhracat kaybının sektöre zararı net olmasa da fabrikaların kapasitesi yüzde 40 düştü, iş­ten çıkarmalar yaşanıyor. Daha çok hangi ülke ihracatında düşüş yaşanıyor sorusuna “160 ül­keye ihracat yapıyoruz, fiyatlar nedeniyle ihra­cat yaptığımız tüm ülkelerde düşüş yaşıyoruz” açıklaması yapan TUSAF kaynakları, Rusya’da un fabrikalarına “desteklerle beraber 150 dolar­dan buğday verildiği haberlerinin de doğruyu yansıttığını” ifade ediyor.

İhracatın şampiyonları kırgın

Türkiye İhracat Seferberliği Programı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İhracat­çılarımıza yeni teşvikler ve destekler geliştir­meye devam edeceğiz. 56 milyar TL’lik bakan­lık bütçesinin yüzde 60’ının ihracatçıya destek amaçlı kullandırılacağını” söylerken, “İhraca­tın şampiyonu uncular yıllara sari politikala­rın kurbanı ekonomideki dengesizliğin bedelini ödüyoruz. Söz konusu desteklerin neden kendi­leri için seferber edilmediği, 500 milyon dolar­lık ihracat kaybının ne pahasına göze alındığını sorguluyor.”

Stok çok, ekmek yok

Tarımda bolluk yılı da yokluk yılı da yöne­tilmeyi gerektiriyor. 2023’teki bolluk yılı ön­cesi ithal edilen buğdaylarla şişen buğday sto­ku/yüksek taban fiyatı gibi nedenlerden ötü­rü buğday piyasalarında denge bozuldu. TMO buğday stokunu eritebilmek için buğday it­halatını yüzde 15 ile sınırlandırdı. İthal edi­len buğday ile un yapıp ihracat yaparak Türki­ye’de uzun yıllardır ihracatın şampiyonu olan un sektörü artık ihracat yapamıyor. “Un fabri­kaları, dünya fiyatları 250 dolar iken TMO’dan 340 dolara buğday alarak un yapıp ihracat yap­mak mümkün değil” diyor.

İçerdeki buğdayın protein değerlerinin ye­terli olmadığı yönündeki iddialara TMO, “stoklarımızdaki ekmeklik buğdaylar grubuna göre değişen fiyatlarla satışa açılmakta ve ihra­catçılarımız, ihtiyaçları doğrultusunda istedik­leri kalitede ekmeklik buğdaya ulaşabilmekte­dir” diyor.

“İç piyasada satış yapan un fabrikalarının du­rumu görece iyi olsa da, özellikle Doğu Anado­lu’da faaliyet gösteren ve satışının önemli bö­lümünü ihracat ile yapan un fabrikaları zor du­rumda. “Mardin’deki 52 un fabrikasının sadece beş tanesi çalışıyor, gerisi yüzde 50 atıl kapa­siteyle açık. Bu gidişle 2025’de Türkiye’de 350 fabrika kalacak” diyen un fabrikası sahipleri “bıçak kemiğe dayandı” diyorlar ekonomi yöne­timinden destek bekliyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ABD’nin yumurta krizinde ikinci perde! Türkiye ihracata devam edecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, Türkiye’nin...

Tereyağı çeşitlerinin içerik ve etiketlemeleriyle ilgili düzenleme yapıldı

Tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve...

Karacabey Tarım Fuarı 13’üncü kez kapılarını açtı

Karacabey Belediyesi ve Renkly Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen 13. Gıda,...

Gıda-tarım ekosistemindeki kadınlara çağrı!

Gıda sistemine dokunan herhangi bir alanda çalışan, kariyerlerinde fark...