Science’da yayınlanan bir makaleye göre; 2021’de Chicago Tribune’de yayınlanan “sağlıklı bir Doktor COVİD 19 aşısı olduktan 2 hafta sonra aniden öldü” haberi 54 milyondan fazla okundu. Uzmanların “ölüm ile aşı arasında bağ yoktur” demesine rağmen haberin veriliş şekli nedeniyle inandırıcı oldu.
Uzmanlara göre manipülasyon amaçlı dezenformatik bilgi, tüketici zihninde/ticarette farklı tahribatlara neden oluyor. Son günlerde sıkça duyduğumuz “pestisitli ürünler geri geliyor, bize yediriyorlar” mevzusunun benzer yönleri var.
Türkiye güvenilir gıda tedarikçisi
2024 yılında AB, “Gıda ve Yem İçin Hızlı Uyarı Sistemi, RASFF’da” bildirim listesinde Türkiye tüm ülkeler arasında ilk sırada. Yaklaşık 400 bildirimin 230’a yakını kuru incir kaynaklı. Diğer problemli ürünler fıstık ve susam, onlar da genelde yurt dışından gelen/kaçak giren ürünlerin paketlenerek ihracata konu edilmesinden kaynaklı. İncir dışında oran, Fransa ve diğer AB ülkeleriyle benzer. Sağlığımızı düşündüklerini zannettiğimiz lobiler bazen bu tarz tartışmalarla Türkiye’nin ihracatına balta vurabiliyor, kulağımıza fısıldanan bilgilerin gerçeğini sorgulamakta fayda var.
Bildirimlerin çoğu kuru incir kaynaklı
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık; “2024 üretim sezonunda görülen olumsuz hava koşullarından dolayı incirdeki aflatoksin varlığında önemli bir artış yaşandı. Yılda ortalama 500- 600 ton aflatoksinli kuru içir imha edilirken, önümüzdeki dönemde miktar 1.500 tona yükselecek. Toplanan aflatoksinli incirler Biyogaz tesislerinde bertaraf ediliyor” diyor.
İhracattan dönen ürünleri yemiyoruz
İhracattan dönen ürünlere ne oluyor. Yaş sebze meyveler genelde o ülkede imha ediliyor veya başka bir ülkeye tekrar ihracatı yapılıyor. Kuru meyveler geri geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tespit edilen uygunsuzluğa yönelik kapılarda yeniden analiz yapıyor duruma göre ürün imha ediliyor. Dünya nüfus incelemesi raporuna göre Türkiye dönüm başına pestisit kullanımında ilk 10’da bile yok. Fransa hektar başına 3,67 kilo, Hollanda 10,86 kilo, Türkiye 2,26 kilo pestisit kullanıyor. AB ülkelerinin birçoğunda Türkiye’den fazla pestisit kullanmasına rağmen neden Türkiye gündemde.