Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Silva, Kral Charles gibi liderlerin yanında Aliyev’in en yakın müttefiklerinden Putin de Azerbaycan’ın küresel pazarlama faaliyetinin içerisinde yer almayacak.
Dünyada en çok karbon salan Hindistan Başbakanı Modi, Çin Devlet Başkanı Jinping de COP29’a katılmayacaklarını açıkladı. Son yıllarda küresel programlar ev sahibi ülkelerin diplomasi hamlelerine ev sahipliği yapıyor. İddialar, liderlerin “güven kaybı, siyasi çekişmeler ve Azerbaycan’ın kendi pazarlamasını yapacağı böyle bir etkinliğe ortak olmak istemedikleri” yönünde.
COP29’a şaibe düştü
Geçmiş yıllarda 80 bin kişiyi ağırlayan COP toplantılarına katılım bu yıl, Bakü’nün altyapısı, fosil yakıt geçmişi ve yüksek bütçesi nedeniyle yarı yarıya düştü. Program, COP29 ekibinden Elnur Soltanov’un, “Fosil yakıt anlaşması için bir görüşme ayarladığı” iddiaları nedeniyle şaibeyle başladı. Uluslararası Af Örgütü İklim Adaleti Direktörü Marta Shaaf’ göre, “Etkinliğin ev sahiplerinin iklim adaletiyle çelişen gündemleri artan insan acılarına rağmen yakmaya/yağmalamaya devam ediyor.”
İcadı olmayanlar, COP29’a gitmeyin
Tohum Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Mıstıkoğlu, “Söyleyecek yeni bir sözü veya icadı olmayanları COP29’a gitmemeye” çağırıyor ve ekliyor. “Tüm toplantılar canlı izlenebiliyor, karbon ayak izini çoğaltıp gitmeye gerek yok.” Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’ne göre; “1998 ile 2022 yılları arasında yapılan 3 bin iklim politikasından sadece 63 ünün başarılı.”
COP29 konuşma festivali
Papua Yeni Gine Başbakanı, ”Sözde COP29 destekleri/fonlar danışmanlara gidiyor, yoksul ülkelere hiçbir faydası yok. “Konuşma Festival” diyerek COP29’dan çekildiğini duyurdu. Papua Yeni Gine dünyanın en büyük üçüncü yağmur ormanına sahip ve doğal afetlere açık ülkelerin başında geliyor.