Marul ve şalgam tarlada kaldı: ‘Ürünlerimizi satın alın’ çağrısı

0
566

Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından, sebze halinin kapalı olması, sulama, gübre ve işçi bulmada yaşanan sorunlar, ürünlerin tarlada kalmasına neden oldu. Çiftçi Selda Akkaya, çevre illerden ürünlerin satın almaları çağrısında bulundu.

Hataylı çiftçiler, 6 Şubat‘ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, büyük umutlarla ektikleri tarlalarının kayıpları ve üretiminin olumsuz etkilenmesi nedeniyle zorlu bir süreçten geçiyor.

Hatay‘da depremlerin etkisiyle, bazı çiftçiler yaşamını kaybetti, yakınlarını ve evlerini kaybedenler oldu. Enkaz altından yaralı olarak çıkarılan ya da deprem sonrası endişeye kapılan kimi çiftçiler de şehri terk etti.

Şehirde kalan çiftçiler, elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarına gidemedi, sulayamadı ve hasat zamanı gelen marul ve şalgam gibi ürünlerini satamadı. Gübreye de erişemeyen çiftçiler, işçi bulmada da zorluk yaşıyor.

Hatay‘da tarım yapan çiftçilerden Selda Akkaya, deprem öncesinde girdi maliyetlerindeki artışa rağmen çarklarını döndürmeyi başardıklarını belirtti. Selda Akkaya, verimli topraklarında tarım yapmaya devam ediyor.

“Gübre, ilaç alabilecek yer yok, her yer yıkıldı”

Akkaya, tarlasında marul, kabak ve patlıcan gibi ürünlerin bulunduğunu söyledi. Ancak, deprem sonrasındaki zorluklar ve belirsizlikler nedeniyle, biberleri ekme zamanı geldiği halde ekemediklerini ifade etti. Akkaya, şöyle konuştu:

“Depremden dolayı ne olacağını bilemiyoruz. Bir belirsizlik içindeyiz. Satabilecek miyiz, ne olacak, bunu bilmiyoruz. Şalgamı satamayınca tarlayı sürmek zorunda kaldık. Marul da aynı durumda. Sebze hali açılamadığı için ürünümüzü satamadık. Birkaç gün içerisinde satamazsak orayı da sürmek zorunda kalacağız. Bu sene domates ekeceğiz, kavun ekecektik. Patatesimiz var ama ne olacak bilmiyorum.”

Akkaya, üretim için gübre ve ilaçlamaya ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, “Çünkü gübre, ilaç alabilecek yer yok, her yer yıkıldı. Her şey mahvoldu, tepetaklak oldu.” dedi.

Hasadını yaptıkları ürünleri sebze hali üzerinden sattıklarını anlatan Akkaya, deprem sonrasında halin çalışamadığını ve faaliyetlerinin durduğunu ifade etti.

Çevre illere “ürünlerimizi satın alın” çağrısı

Civar illere destek çağrısında bulunan Selda Akkaya, “Gaziantep’e Adana’ya sesleniyorum. Civardaki iller yardımcı olabilir, buradaki malları satın alabilir. Bize yardım etsinler.” dedi.

Akkaya, tarım yapabilmekte zorlandıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Gübre, ilaç, maddi destek lazım. İşçi de bulamıyoruz, çok sıkıntı. Şu anda Suriyeliler çalışıyor. Bizimkilerden kimse kalmadı, herkes gitti. Çoğu fideleri bıraktı gitti, ekmediler. Biz bırakamıyoruz. Nereye gideceğiz ki? Yılın geri kalanı için de bir planımız yok. Her şeyi akışına bıraktık artık. Ne olacak bilmiyorum. Yaklaşık 20 dönüm çileğimiz var. Budaması yapılıyor, 20 güne kadar yetişecek. Gereken bakım yapılırsa, en az 50 ton çilek çıkar. Bu çileği ne yapacağımızı inanın bilmiyorum. Yardım etsinler istiyorum. Yetiştirdiğimiz bu çilekleri, sebzeleri alsınlar, elimizde kalmasın. Üretmeye devam edelim, bu şehri kalkındıralım.”

Çocuklarının da okulsuz kaldıklarını dile getiren Akkaya, 3 kızlarının olduğunu ve deprem sonrasında yaşamlarını çadırda sürdürdüklerini söyledi.

Turgay ve Selda Akkaya çifti de kentin verimli topraklarında üretime devam etmeye çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz