Marmara Gölü’nün tarım alanına dönüştürüldüğü iddia ediliyor: “İşlemlerin hepsi yasa dışı”

0
392

Kuş cenneti Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştürecek projeye “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir” kararı verilmesine karşı dava açıldı.

Marmara Gölü, Manisa’da 65 bin su kuşunun yanı sıra nesli tükenme tehlikesi altındaki tepeli pelikan türünün yüzde 9’una ev sahipliği yapıyor.

Burası düzenli olarak barındırdığı su kuşu popülasyonuyla “Ramsar Alanı” olmak için gereken kriterleri de sağlıyor.

Gölün sulak bölümü, ülkedeki endemik balık türleri için de bir yaşam alanı.

Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre 2017’de “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescillenen Marmara Gölü, tarım politikaları ve su yönetimindeki yanlışların kurbanı olduğu belirtiliyor.

“ÇED raporu gerekli değil”

Yeraltı ve yerüstü sularının aşırı kullanımı gibi nedenlerle gölün kurutulduğu dile getiriliyor. Göle sağlanabilecek su kaynakları dururken, gölün tarım alanına çevrilmek istendiği ifade ediliyor. Bu nedenle bölge halkının tepkisi büyüyor.

Sivil toplum kuruluş temsilcileri ve yereldeki kişiler, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştürecek projeye “Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu gerekli değildir” kararı verilmesine karşı dava açtı.

Valilik kararına karşı dava açıldı

Edinilen bilgilere göre Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından yapılan tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında arazi yapılandırması projesi için Manisa Valiliği’nde “ÇED raporu gerekli değil” kararı alındı.

Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği ve göl çevresinde yaşayan kişilerle valiliğin kararına karşı çıktı.

Bu amaçla “ÇED gerekli değildir” kararının, öncelikle yürütmesinin durdurulmasına, yargılama sonunda iptaline karar verilmesi istemiyle dava açıldı. Davacılar göle var olan su kaynaklarından su verilmesini talep ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz