Kuru meyve ihracatçısı Tarım Bakanlığından dertli!

İklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun artması nedeniyle kuru incir ihracatında sorun yaşadıklarının altını çizen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “İklim değişikliği küresel bir sorun. Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket etmeliyiz. Devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Mehmet Ali Işık, sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istediklerini söyledi.

“Tarım Bakanlığından daha yapıcı işbirliği bekliyoruz” 

Kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını dile getiren Işık, şöyle devam etti:

“İlk başta ürünlerimiz ihraç pazarlarında imha edilmeye başladı. İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan’da bu sorunlarla karşılaştık. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmeler sonrasında ürünlerimizin imhasını durdurduk ve Türkiye’ye iadesini sağladık. Bu sefer ürünlerimizi yurda sokmakta sorunlar yaşamaya başladık. İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yaptık, Ankara’dan Genel Müdür Yardımcıları geldi. Sorunlar giderilemedi. Sorunları gidermek için toplantı talep ediyoruz. Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle ihracat yapmaya çalışıyoruz. En büyük sorun yaşadığımız pazarlardan Fransa’ya ihracatta yüzde 4 artış yakaladık. Bugün incir ihracatı 70 bin tona, üretim 100 90 bin tona geldiyse bu başarı bir avuç ihracatçı sayesinde geldi. İklim değişikliği küresel bir sorun. Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket etmeliyiz. Üzümdeki sorunları çözmek için çalıştay düzenledik. İncirdeki sorunları çözmek için İncir Çalıştayı yapacağız, tüm taraflar ortak hareket edeceğiz.”

Kuru kayısıda AB ile kükürt pazarlığı!

AB’nin kuru kayısıda 2000 ppm olan kükürt oranını 1000-1500 ppm’e düşürebilmek için çalıştığını belirten Işık, “Bakanlık, Birliğimiz ve tüm paydaşlar olarak 2000 ppm’in korunması üzerinde çalışmalar devam ediyor.  Kayısıda 2000 ppm’in alt limit olduğunu, bunun altına inildiği takdirde kuru kayısının alacalı bir renk alacağı uyarısında bulunduk. Bu limitin düşürülmemesi gerektiğini üniversitelerden bilimsel raporlar alarak. Bakanlıkla birlikte AB’ne izah etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

Kuru meyve sektöründe ihracatı domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirle ilgili teknik kurullar oluşturduklarını, bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti:

“Borsalar ve Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri’yle birlikte çalışmalara devam ediyoruz. Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri ile iş birliği içinde hem teknik hem de finansal açıdan sektör sorunlarımızın çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetlerine destekte bulunuyor, uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunuyoruz.”

Kuru meyve ihracatında aslan payı Ege Bölgesi’nin

Mehmet Ali Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projelerini birleştirerek başarılı bir yıl geçirdiklerini, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dolarla aslan payını aldığını dile getirdi.

Türk gıda ürünlerinin başarılı tanıtımını Japonya ve Çin pazarlarında da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Işık, “Bu başarılı projeler ihracatta Avrupa Birliği’ne bağımlılığımızı azalttı. Kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Daha önceki 1,1 milyar dolar rekorunu kırdık. Bu başarı ihracatçılarımızın gayretleriyle sağlandı” şeklinde konuştu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi.

www.gidahatti.com/haber/24494406/kuru-meyve-ihracatcisi-tarim-bakanligindan-dertli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mutlu Doğru: “Anadolu’daki bazı bölgelerde birçok üründe ciddi don zararları var”

Anadolu’daki bazı bölgelerde ekilen; patates, mısır, şekerpancarı gibi stratejik...

Gıda Bankacılığı toplumu dönüştürüyor!

TİDER tarafından bu yıl “İsraf ile Mücadelenin Parçası Ol”...

Şenpiliç gıda skandalını ‘üzgünüz’ diyerek geçiştirdi

Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticilerinden Şenpiliç, Tarım ve...

Usulsüz gıdaya 22 milyon lira ceza

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Nisan'dan itibaren 13...