Kirazda hedef, 250 milyon dolarlık ihracat

Manisa’da sezonun ilk kiraz hasadı yapılırken, ilk hasat açık artırma ile sembolik 2 bin TL’ye satıldı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonluk kısmını ihraç ederek yıllık 250 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’de 2024 yılının ilk kiraz hasadı, baharın erken gelmesiyle birlikte 2023 yılına göre bir hafta önce yapıldı. Türkiye’deki 22 milyon kiraz ağacının 2,4 milyon adedine ev sahipliği yapan Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Kuzey Yarım Kürenin de ilk kiraz hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen ilk kiraz açık artırmada sembolik 2 bin TL’ye satıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ağaçlarının 2024 yılında ihracat rekoru kırmak için bir hafta önce meyve verdiğini, 725 bin ton kiraz rekoltesinin 90-100 bin tonluk kısmını ihraç etmeyi ve yıllık 250 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Manisa ve İzmir’in erkenci kiraz üreten bölgeler olduğuna dikkat çeken Uçak, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılında 83 bin ton kiraz ihracatı karşılığı 215 milyon dolar ihracat yapmıştık. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına da başarılı bir giriş yapmak istiyoruz. Kiraz üretiminde 725 bin tonluk rekolteyle açık ara dünya lideriyiz, ihracatta da dünyanın ilk dört ülkesi arasındayız. İhracatta da ilk üç ülke arasına girmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Çin’e ihracatın başlaması için temaslar sürüyor

Türk kirazının en önemli pazarlarının Almanya ve Rusya olduğunu belirten Uçak, devamında şunları kaydetti: “Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi ülkelerde kirazımız çok seviliyor ve bu ülkelere ihracatımızı artırma potansiyelimiz bulunuyor. Türk kirazının büyük gelişim gösterebileceği pazarlardan biriside Çin. Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Arındırılmış Kiraz Üretimi Projesi ile Türkiye’nin kalıntısız kaliteli kiraz üretip ihraç etmesi için çabalıyoruz. Çin, Hindistan gibi pazarlara ihracat yapabilmek için bitki sağlığı sertifikası anlaşması yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı temaslarını sürdürüyor. Bu adımlarla Türkiye’nin ihracat pazarlarındaki payını genişletmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin, dünya kiraz ihracatında sürdürülebilir bir büyüme ve potansiyelini değerlendirmesi önceliklerimizden birisi. Şili, dünya kirazının yüzde 10’unu üretirken, yüzde 30’unu ihraç ediyor. Türkiye ise yüzde 30’unu üretip yüzde 10’unu ihraç edebiliyor. Bu paradoksu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Fındıkta kahverengi kokarcaya savaş açıldı

Trabzon’da fındık üretimini olumsuz etkileyen kahverengi kokarcaya karşı mücadele...

Turunçgil Yeşillenme hastalığında Fındık Kahve rengi kokarcada yaptığımız hataya düşmeyelim

Türk Tarımına ne oluyor? Tarım Bakanlığının bitki koruma birimi ile...

“Piyasa istikrarı ile üretici tüketici ve sanayici memnuniyetini önemsiyoruz”

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, başta hububat ve bakliyat...

Süt fiyatlarında ‘kartel’ uyarısı, USK’ye sert tepki: Bu bir darbedir

Çiğ süt litre fiyatının yüzde 8,51'lik artışla 14,56 TL'ye...