Kerim Ülker: Geleceğin teknolojisine Arz Portföy’den yatırım

Dünyanın geleceği artık yapay zekâ (ai) tekno­lojisinde. Sanayinin her kolundan hizmet sektörü­ne, sağlıktan medya alanına kadar hemen hemen her sek­tör, geleceğini yapay zekâda arıyor. Her ne kadar geleceğe göre şimdilik emekleme döne­minde olsa da yarının dünyası, yapay zekâdan oluşacak.

Son birkaç yıl içinde hayatımız­da daha fazla yer edinen ya­pay zekâyla ilgili veriler olduk­ça ilginç. 2030 yılında yapay zekânın 15,7 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı belirtili­yor. Buna 3 trilyon dolarlık bir blok zincir ekonomik büyüklü­ğü, 500 milyar dolarlık bir nes­nelerin interneti teknolojileri büyüklüğü ve diğer dönüştürü­cü teknolojilerini de eklediği­mizde büyüklük 20 trilyon do­lara varıyor.

Şu anda dünyanın 135 trilyon dolarlık büyüklüğü olduğunu düşündüğümüzde, bu gücün hiç de yadsınamaya­cak büyüklükte olduğu apaçık ortada. Yapay zekânın korku­tan tarafları da yok değil. Hol­lywood filmlerinin yıllar önce sahnelediği yok oluş hikâyeleri bizleri korkutsa da, gerçek is­tihdamda kendini gösterecek. 100 milyona yakın kişinin işi­ni kaybedeceği ifade ediliyor. Artık dev şirketler, geleceğin teknolojisine büyük büyük ya­tırımlarla, bu süreci yönetmek istiyor.

Yapay Zekâ Bakanlığı kuruldu

Microsoft’tan tutun Tes­la’ya kadar hemen hemen her sektör bu alana milyar dolar­lık yatırımlar yapıyor. Ülkeler de bu yatırım fırtınasının içe­risinde. Örneğin Suudi Ara­bistan, Vizyon 2030 programı­nın gerçekleşmesinde yapay zekâya önemli bir yer ayırmış durumda. Suudi Arabistan’ın 900 milyar dolardan fazla var­lığı olan Kamu Yatırım Fo­nu (PIF) son haftalarda Sili­kon Vadisi’nin önde gelen giri­şim sermayesi şirketlerinden Andreessen Horowitz ve baş­ka potansiyel yatırımcılar ile ortaklık bunlardan biri.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mısır anızlarını tarlada bıraktı buğday verimi yüzde 20 arttı!

Tarlasındaki mısır saplarına dokunmayıp, toprakla karıştıran çiftçi ektiği buğdaydan...

Çok ünlü bir köfte zincirinin ürünlerinde ‘domuz eti’ çıktı: Bakanlık, ismini açıklayamadı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde, ünlü bir köfte...

Tam liste: Tohum yağı karıştırıldığı tespit edilen zeytinyağları

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye...

Tarım sektörü, dijital uçurum riskiyle karşı karşıya!

İzmir’de düzenlenen “Tarımın Dijital Dönüşümünde Mesleki Perspektifler: Türkiye’de Tarım...