Kahve: Çok mu faydalı, çok mu zararlı?

Sağlığa faydası olduğu bilinen kahve bazı durumlarda büyük riskler de taşıyor. Sağlık sorunu olan kişilerin kahve tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları öneriliyor.

Kahve, içerdiği polifenoller nedeniyle pek çok sağlık faydası taşıyor. Kahve tüketiminin sağlıklı kişilerde Alzheimer’den tip 2 diyabete kadar birçok hastalık riskini azalttığı her gün yeni kanıtlarıyla ortaya koyuluyor. Diğer yandan belirli bazı sağlık problemlerine sahip kişiler için kahve doğrudan ciddi bir risk unsuru oluşturuyor.

 

İleri derece tansiyon hastalarında günde iki kahve ölüm riskini ikiye katlıyor

Japonya’da yapılan son araştırma, günde iki bardak ya da daha fazla kahve tüketiminin ileri düzeyde tansiyon hastası olan kişilerde kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini iki kat artırdığını ortaya koydu. İleri derecede tansiyon hastalığı kan basıncının 160/100 mm Hg ya da daha fazla olduğu durumlar olarak tanımlanıyor.

Bilim inanları bu durumda olmayan kişilerde aynı olumsuz etkinin görülmediğini belirtiyor. İleri derecede tansiyon hastası olup da günde 1 veya daha az kahve içenlerde de herhangi bir risk artışı bulunmuyor.

Günde bir kahve ise herhangi bir risk artışına neden olmuyor

Journal of the American Heart Association dergisinde yayınlanan çalışmanın ilginç sonuçlarından biri ise, her ikisi de kafein içermesine rağmen yeşil çay tüketilmesi riski artırmıyor. Verilere göre 250 ml civarı bir kupa kahvede 80-100 mg, aynı miktarda yeşil çayda 30-50 mg civarında kafein bulunuyor.

Hipertansiyon, kanın damar çeperlerine uyguladığı basıncın sürekli normalden yüksek olması olarak tanımlanıyor. Amerikan Kalp Derneği ile Amerikan Kardiyoloji Akademisi’ne göre alt ve üst tansiyon değerlerinin 130/80 ve üzeri olması hipertansiyon anlamına geliyor. Yüksek tansiyon kalbin kanı pompalamak için daha fazla çalıştığı ve zorlandığı anlamına geliyor. Bunun yanında hipertansiyonun beyin, böbrekler ve gözler üzerinde de yıkıcı etkileri olabiliyor.

Yüksek tansiyon nedir? Nasıl fark edilir? Nasıl başa çıkılır?

Yüksek tansiyon genellikle herhangi bir belirti göstermiyor ve ölçüm yapmadan tespit edilemiyor. Bu nedenle birçok kişi tansiyon hastası olduğunu bilmeden yaşamlarını sürdürüyor. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığı süre boyunca devamlı olarak kalp, beyin, böbrekler, gözler gibi organlara hasar veriyor. Bu etkiler fark edildiğinde müdahale etmek için çok geç kalınmış olabiliyor.

Yüksek tansiyonun en başta gelen nedenleri arasında stres, hareketsizlik, yetersiz ve dengesiz beslenme, fazla kilo, tütün ürünleri kullanımı sayılıyor. Bu faktörleri ortadan kaldıracak yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması, gerekmesi halinde doktorun önerilerine uygun şekilde ilaç kullanılması hastalığın ve etkilerinin kolaylıkla giderilmesini sağlıyor.

Kaynak: www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

En fazla taklit edilen ürün o oldu! Herkesin mutfağında var: bu adı kullanarak satıyorlar!

Ayvalık Ticaret Odası, Tarım ve Orman Bakanlığının güncellediği taklit-tağşiş...

Tarım Bakanlığı Personel Genel Müdürü değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, Adem Dinç Tarım ve...

Hileli üretimde büyük skandal: Tarım Kredi de taklit ve tağşiş listesinde!

Çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürettiği ürünler de tağşiş...

Gürkan Akgüneş, Tavuklar gerçekten geziyor mu?

Gerçekten de yumurta paketlerine bakıldığında, “Gezen tavuk” yazılı yumurtaların...