Kadın gücüyle dünyaya açılacak

0
228

Kahramanmaraş’ta tamamını kadınların oluşturduğu kadın kooperatifini kuran Cennet Polat, depremin yıkıcı etkisini üreterek aşmaya çalışıyor. Polat, yeni ürünleri ile dünyaya açılmayı hedefliyor.

2013 yılında kültür mantarı üretimiyle yola koyulan Cennet Polat, bugün Kahramanmaraş’ta kadın gücünün simgesi. Depremin yıkıcı etkisini yaşasa da istihdam ettiği 30 kadınla birlikte paketli gıdalara alternatif üretim yapıyor, yeni ürün çalışmalarını sürdürüyor ve dünyaya açılmayı hedefliyor.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Türkoğlu Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucu Başkanı Cennet Polat, “Şehrimin her zamankinden daha çok üretime ihtiyacı var. Daha fazla kadını bu oyuna dahil edebilmem için üretim kapasitesini artırmam gerek, bunun için de geniş bir alana ve daha fazla ekipmana ihtiyacımız var” diyor.

İlk ne yetiştirerek yola koyuldunuz?

Kooperatifleşme serüvenimiz 2013 yılında başladı. Kahramanmaraş’ta, ‘Olmaz’ denilen, ‘Yapamazsın’ denilen iklim koşulları nedeniyle, burada yetişmeyeceği düşünülen kültür mantarı ile çıktık bu yola. 10 metrekare alanda başladığım bu hikâyede ilk üç yıl verim alamadım.

Bu süre içinde sadece 3 adet mantar toprağın yüzüne çıktı.

İşte benim pes etmeme sebebim de, çıkan bu 3 mantar oldu. Çünkü hiç olmayacak bir ürün olsaydı, o 3 mantar da çıkmazdı…

Sonrasında Antalya’da mantarcılık yapan üreticileri ziyaret ederek neyi yanlış yaptığımızın sebeplerini öğrendim ve o yıl bize “Yüzde 30 verim alırsınız” dedikleri topraktan biz yüzde 50 verim aldık.

FAO desteğini nasıl aldınız?

Biliyorsunuz, bu coğrafyada erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Çevremde çalışmak isteyen, kendi ihtiyaçlarını kazandığı parayla karşılamayı hayal eden ancak eş ya da aile engeline takılan o kadar çok kadın vardı ki, onların yollarına ışık olmak adına farkında olmadan dahil olduğum bir sürece girdim. Benim bu hayattaki en büyük şansım ailem ve eşim oldu. Neden ben de bu kadınların şansı olmayayım, diyerek kooperatifi kurdum. Altı ay sonra FAO ile yollarımız kesişti. FAO’nun şehrimizde yeni kurulmuş, özellikle tarımsal üretim yapan, çoğunluğunun kadınların oluşturduğu bir kadın kooperatifi desteklemek istedikleri noktada, kendileriyle Tarım İl Müdürlüğümüzün yönlendirmesiyle buluştuk. Çünkü biz Mutlubesinkoop olarak Kahramanmaraş’ta Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı çoğunluğun değil, tamamını kadınların oluşturduğu ilk kadın kooperatifiyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz