Fiyatlardaki artış tüketici talebini kırmızı etten beyaza kaydırdı. Son bir yılda yüzde 79 zamlanan tavuk eti Ticaret Bakanlığı’nın radarına girdi. Üstelik “Fiyatlar 5 ayda yüzde 200 arttı” gibi abartılı cümlelerin gölgesinde… Sonuçta kanatlı etin ihracatına sınırlama geldi.
Farkındaysanız Türkiye’de et fiyatları gündemden hiç düşmüyor. Arzdaki sıkıntı ve maliyetlerdeki yükseliş, üretici fiyatlarındaki dalgalı seyirle birleşince tüketici fiyatları ve talepteki dengeler iyiden iyiye bozuldu.
Hayvancılık sektöründeki istikrarsızlık domino etkisiyle sütten kırmızı ete yansırken, şimdi de beyaz ete sirayet etti.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Büyükbaş hayvancılık sektöründeki dinamiklerle kanatlı sektörünün dinamikleri aynı değil. Benzer yönleri olduğu gibi ayrıştığı pek çok nokta var.
Kırmızı ette yaşanan arz sorunu şu an beyaz et için geçerli değil. Yüzde 95 kapasite ile çalışan tavuk eti sektörünün üretiminde herhangi bir sıkıntı yok. En azından şimdilik…
Türkiye’de kişi başına yıllık beyaz et tüketimi son dönemde vatandaşın azalan alım gücü ve kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle 22 kilogramdan 24 kilograma çıkmış görünüyor. Medyada yer alan “Tavuk eti son 5 ayda yüzde 200 zamlandı” şeklindeki bazı demeçler de gözlerin sektöre çevrilmesinde etkili oldu.
Tüm bu gelişmeler neticesinde beyaz et firmalarının temsilcileri 24 Nisan’da Ticaret Bakanlığı’na çağrıldı. Hem kamu tarafını dinlediler hem de kendi perspektiflerinden mevcut durumu anlattılar. Fiyat artışlarının önüne geçmek üzere çare(!) olarak önlerine konulan ‘ihracat kısıtlaması’na yönelik olası hamlenin de sektöre olası yansımalarını aktardılar.