Gastronomi de hedef : İki yılda 800 milyar TL’ye dayanacak

Gastronomi sektörü son yıllarda işletmelerin sayısının artmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası festivallerle büyümesini sürdürüyor. AGAFED Başkanı Karaman, “2021’de yaklaşık 144 milyar TL olan sektörün pazar büyüklüğü, 2026’ya kadar 772 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor” dedi.

Türkiye gastronomi sektörü son yıllarda HORECA ve işletme­lerin sayısının artmasının ya­nı sıra ulusal ve uluslararası festivallerle büyümesini sür­dürüyor.

Son 5 yılda her yıl yüzde 40 büyüme gösterdiği­ni kaydeden Avrasya Gastro­nomi ve Aşçılar Federasyo­nu (AGAFED) Başkanı Ah­met Karaman, “Gastronomi sektörü, son dönemde kay­da değer bir büyüme gösteri­yor. 2021 yılında yaklaşık 144 milyar TL olan sektörün pa­zar büyüklüğü, 2026 yılına ka­dar 772 milyar TL’ye ulaşma­sı öngörülüyor. Bu, yıllık orta­lama yüzde 40’lık bir büyüme oranına işaret ediyor” dedi.

Söz konusu büyümenin sek­törün sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel ve sos­yal açıdan da önemini artırdı­ğına dikkat çeken Karaman, “Gastronomi, yerel üreticiler­den global pazarlara uzanan geniş bir ekosistemi kapsıyor. İstihdamdan turizme, ihra­cattan kültürel tanıtıma kadar birçok alanda katma değer ya­ratıyor.

AGAFED olarak, bu di­namik sektördeki gelişmeleri desteklemek ve Türk mutfağı­nın uluslararası alanda daha görünür hale gelmesini sağla­mak için çeşitli projeler ve iş birlikleri yürütüyoruz. Sektö­rün sürdürülebilir büyümesi­ni desteklemek amacıyla eği­tim programları, yarışmalar ve festivaller düzenleyerek, hem mevcut profesyonellerin geli­şimine katkı sağlıyor hem de yeni nesil şeflerin yetişmesine olanak tanıyoruz. 2026 itiba­rıyla daha uluslararası bir yapı planlıyoruz” diye konuştu.

Bu yılki ana tema ‘Sürdürülebilir Mutfaklar’

Bu doğrultuda Türkiye’de gastronomi sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren en kapsayıcı platformlardan biri olan İstcook Fest’i dü­zenlediklerini aktaran Kara­man, yalnızca bir festival ola­rak değil, aynı zamanda sek­tör için bir vizyon geliştirme alanı olmayı hedefledikleri­ni söyledi. Bu yıl 16 -17 Ma­yıs’ta Maltepe Park AVM’de düzenlediklerini bildiren Ka­raman, “Şeflerden üreticile­re, akademisyenlerden yatı­rımcılara kadar herkesi ortak bir dilde buluştu.

Gastronomi artık yalnızca lezzetle değil, ekonomi, kültür, istihdam ve inovasyonla da anılıyor. Fes­tivalde katılan markaların yerli üreticiler, şefler ve işlet­meciler arasında iş birlikleri de doğdu. Aynı zamanda tü­ketici eğilimleri, menü trend­leri ve inovatif ürünler bura­da sergilendi. Yani İstcook Fest, gastronomi ekonomisi­nin dinamiklerini canlı tutan ve yerel girişimcilerin görü­nürlüğünü artıran bir rol üst­lendi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenleme Yapılırken Cevaplamamız Gereken Sorular

1- Hale bildirim mecburiyetinin ne faydası oldu ? Üretim...

TMO’ya göre üretim geçen yıldan az olacak: Buğdayda hasat başladı üretici fiyat bekliyor

Ali Ekber YILDIRIMTARIM DÜNYASINDAN Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Nisan ayı Fenolojik...

Meteoroloji gün verdi: Hava sıcaklıkları artacak! (20 Mayıs hava durumu)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava durumu tahminlerine göre bugün yurdun...

Bakan Yumaklı açıkladı: Sertifikalı tohumluk üretimi 1 milyon 300 bin tona çıktı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Son 23 yılda,...