İdil Çimrin: Geleneksel Türk kahvaltısı

Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ege ve Akdeniz’de reçeller kahvaltının vazgeçilmezi olurken Karadeniz’de mıhlama ve mısır ekmeği sofradan eksik olmaz. Durum böyle olunca mutfak ve lezzet konusunda dünyanın amiral gemilerinden biri olan ülkemizin sınırları dışarısına çıktığımızda beklediğimizi bulamayabiliriz.

SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ
Türklerin kökeni Orta Asya’ya dayanır. Orta Asya’da at yetiştiriciliği yaygındı ve bu atlar süt verirdi. Bu nedenle süt ve süt ürünleri, Orta Asya Türkleri için önemli bir besindi. Kahvaltı genellikle süt, yoğurt, tereyağı, peynir ve ekmeğin bir araya getirilmesiyle oluşturulurdu.
Genellikle günün ilk öğünü olan kahvaltı, içerdiği çeşitler bakımından kültürler arasında farklılık gösterir. Türk mutfağında kahvaltı kültürü, başlı başına bir öğündür. Oldukça da önem verilen bir öğündür. Hem tuzlu hem de tatlı yiyecekler kahvaltıda tüketilir. Genellikle günün en doyurucu yemeğidir.


TÜRK KAHVESİ KEYFİ
‘Kahvaltı’ kelimesinin kökeni ‘kahve altı’ anlamındadır. Dolayısıyla ‘kahveden önce’ anlamını taşır. Türk kültüründe Sabah Kahvesi, dostça bir an demektir. Sabahları birlikte Türk kahvesi içmek ve sohbet etmek Türklerde bir gelenektir.
Günde üç öğün yemek yemek, modernleşme ve endüstriyel sürecin neden olduğu yeni bir alışkanlıktır.
Türk kahvaltıları sucuklu yumurta, omlet, haşlanmış yumurta gibi sıcak gıdalar ile başlar. Sona doğru yaklaştıkça reçeller, bal-kaymak, tahin-pekmez gibi tatlı çeşitleri tüketilir. Fakat dünyanın geri kalanında durum pek de böyle değildir.
Birçok ülkede kahvaltıda tatlı ağırlıklı beslenilir. Örneğin Belçika ve Fransa’da kahvaltıda en çok kruvasan gibi yiyecekler reçellerle beraber tüketilir. Amerika’da ise kahvaltı tamamen tatlı tüketimi üzerine kuruludur. Salam, sosis gibi et ürünleri çoğu ülkede kahvaltıda tüketilmez. Aynı şekilde zeytin, domates, salatalık gibi sebzeler de sadece Türk mutfağında kahvaltılık olarak tüketilirler.

ANADOLU’DA ÇORBA
Osmanlı toplumunda günde sadece iki öğün yemek yenirdi. Sabahları genellikle çorba içilirdi. Üstelik bu alışkanlık Anadolu’nun kırsal kesimlerinde hâlâ devam etmektedir. Örneğin: ezogelin, tarhana veya yoğurt çorbası. Güneydoğuya, Gaziantep’e giderseniz, sabahın erken saatlerinde birkaç küçük lokantanın açıldığını ve Beyran çorbasının servis edildiğini görebilirsiniz: Bu geleneksel çorba sadece sabahları yenir.

TÜRK KAHVALTISINA ÖZEL PEYNİR ÇEŞİTLERİ
Türk mutfağının temel besin kaynaklarından biri olan peynir, farklı tatlar, hazırlama teknikleri ve kutlamalarla karşımıza çıkıyor. Her yöremizden farklı bir peynir türü çıkıp sofraları süsler ve Türk mutfağının zenginliği ortaya çıkar. Kars gravyer peyniri, lor, çökelek, süzme peynir, Ezine peyniri, tulum peyniri, kuru peynir, keçi peyniri, çeçil peyniri… Saymakla bitmeyece pek çok peynir cinsi, sofraların vazgeçilmezidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçilere 445 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Yapılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 445 milyon 249...

TBMM Başkanlığı’na sunuldu… Fahiş fiyata ceza artıyor

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren...

İlk 8 ayda yaklaşık 1,6 milyar dolarlık fındık ihraç edildi

Türkiye, 2023-2024 fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1...

Soğanlısı da soğansızı da zirve yaptı: Menemen Endeksi 777.94 seviyesine çıktı

Şehriban Kıraç Asgari ücretli artık menemen bile pişiremeyecek duruma geldi....