Hastalıklar et fiyatlarını frenledi: Yetiştiricilerden önemli uyarı!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Müslüm Doğru, şap ve üç gün hastalığı nedeniyle kesime giden hayvan sayısının artmasının kırmızı et fiyatlarını frenlediğini belirtti.

Bursa Tarım Fuarı’nda açıklamalarda bulunan Doğru, “Şap hastalığının ve üç gün hastalığının piyasaya etkisi oldu. Et fiyatları çok yavaş da olsa yükselişteydi. Hem ineklerimizin hem danalarımızın birdenbire erken kesime gitmesi fiyatları biraz düşürmeye başladı. Çok değil ama bir tırmanıştaydı tam besicilerimizi ümitlendirecek boyuta geliyordu ve maalesef şu anda hastalığın etkisiyle biraz geri geldi. Hastalık yüzünden kesime giden hayvanların fazlalığı yani arzın fazlalığı fiyatı tabii ki düşürdü” dedi.

YETİŞTİRİCİLER ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin şap ve üç gün hastalığı nedeniyle zor bir süreçten geçtiğini aktaran Doğru, “Besi hayvanlarında şap hastalığı girdiği zaman genelde besicilerimiz bunun tedavisi ile uğraşmak istemiyorlar. Eğer kesime biraz varsa bile zamanı ölebilir düşüncesiyle hemen kesime gidiyor. Çoğu besi işletmemizde hayvanlar sigortalı değil çünkü uzun süre bakmıyor ve sigorta maliyetleri fazla geliyor. Normal şartlarda böyle bir salgın olmadığında kayıp çok olmuyor. Dolayısıyla şap veya üç gün hastalığında hayvanlar erken kesime gidiyor” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Growtech Antalya Tarım Fuarı Açıldı

Bu yıl 22'ncisi düzenlenen Growtech Antalya Tarım Fuarı, yerli...

Mandalina ihracatında Ekim bereketi

Yaş meyve sebze ürünlerinin ihracat şampiyonu mandalina Sonbahar ve kış...

Tarımda üretici fiyatlarında aylık artış ekimde yüzde 4 oldu

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), ekimde bir...

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı belli oldu

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Kasım 2025’e ilişkin...