Hakan Yüksel: Tarımsal kalkınmada özel sektörün rolü!

Özel sektör, tarım sektörünün gelişimi için en önemli aktörlerden biridir ve bu alanda büyük bir sorumluluk taşır. Çiftçilerin ve özel sektör temsilcilerinin varlığı birbirine bağlıdır ve bu iki yapı tarımsal üretimin temelini oluşturur. Bu iki yapının işlerinin sürdürülebilir olması için birbirleriyle sağlıklı, adil ve güvenilir bir ilişki kurmaları gerekir.

Özel sektör temsilcisi, halci, toptancı veya perakendeci olsun, çiftçiler olmadan hayatta kalamaz. Aynı şekilde, çiftçiler de özel sektör temsilcilerinin desteğine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, tüm tarımsal aktörlerin yaptıkları ve yapacakları iş ve faaliyetler, çiftçi ve özel sektör temsilcilerinin birbirlerini koruyan, kollayan ve farkında olan bir ilişki içinde olmalarına bağlıdır. Bu ilişkinin kurulması ve geliştirilmesi için tüm tarafların çaba göstermesi ve bilinçli olması gerekir.

Bu rolü yerine getirmek için özel sektörün dikkat etmesi gereken dört ana nokta vardır:

Çiftçi ilişkileri: Özel sektör, çiftçilerle olan ilişkilerinde sorumlu ve adil davranmalıdır. Çiftçilerin üretimden çekilmelerine izin vermemeli, onları üretime teşvik etmek için para kazanmalarına yardımcı olmalıdır. Çiftçilerin ürünlerini piyasa değerinde almalı, onlara makul bir fiyat sunmalı, onların zarar etmesine neden olacak düşük fiyatlarla karşılaşmamalarını sağlamalıdır.

Çiftçilere olan ödemelerini zamanında ve eksiksiz yapmalı, onların nakit akışını bozacak gecikme ve kesintilere yol açmamalıdır. Çiftçilik faaliyetlerini profesyonel olarak yapan işletmeleri ile sözleşmeli tarım modellerine geçerek, kaliteli ve sürdürülebilir bir tarım modeli oluşturmalı, bu sayede kırsal alanda istihdama katkı sağlamalıdır.

Ayrıca, çiftçilik mesleğinin itibarını yüksek tutmalı, topluma ne kadar saygın bir meslek olduğunu göstermeli, kendi işine olan saygısını da ortaya koymalıdır. Çünkü özel sektörün işinin gelişmesi, büyümesi, maddi gelir elde edebilmesi çiftçilerin üretimde kalmasına bağlıdır.

Ar-Ge ve inovasyon: Özel sektör, tarım sektöründe yeni teknolojiler, ürünler ve hizmetler geliştirmek için araştırma-geliştirme faaliyetlerine yatırım yapmalıdır. Böylece tarım sektörünün rekabet gücü artar, inovasyon ve girişimciliği teşvik edilir. Özel sektör, aynı zamanda çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir tarım anlayışını benimsemeli, iyi tarım uygulamalarına uygun hareket etmeli, doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmalıdır.

Katma değerli ürünler: Özel sektör, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve katma değerli ürünler haline getirmek için yatırım yapmalıdır. Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyona yönelerek, devletin verdiği destek ve teşviklerden yararlanarak, iş katma değerini ve istihdamı artırmalıdır. Hem kendi ekonomisini hem de ülkenin ekonomisinin büyümesi için gayret göstermelidir. Unutulmamalıdır ki, tarımsal sanayi tamamlanmadan ağır sanayiye geçmek mümkün değildir.

Gıda arzı güvenliği: Özel sektör, çiftçiden aldığı ürünleri daha pahalıya satmak için fırsatçılık yapmamalıdır. Tüketicilerin ulaşabileceği fiyatlarla piyasaya ürün arz etmeli, gıda fiyatlarını yükseltmek için stok yapmamalıdır. Özel sektör, çiftçiden aldığı ürünleri aracısız olarak tüketiciye ulaştırmaya çalışmalı, aracılık maliyetlerini azaltmalı, hem çiftçinin hem de tüketicinin kazancını artırmalıdır. Bu sayede özel sektör, orta vadede hem kendi kazancını yükseltecek, hem de işletmesini sürdürülebilir bir kurumsal yapıya kavuşturacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...