Hakan Yüksel: Tarımda gelecek ‘Kent Tarımı’

Artan dünya nüfusu ve yükselen gıda üretim maliyetleri karşısında, kent tarımı, şehirlerde yaşayan insanlar için sürdürülebilir ve hızlı bir çözüm olabilir. Şehirlerin beton yığınları arasında yeşeren bu yeşil alanlar, sağlıklı gıda kaynaklarına erişimi kolaylaştırırken, kendi kendine yetebilen toplulukların temelini atıyor.

Kent tarımı, gıda güvenliğimizi güçlendirirken, genç nesiller için de yeni istihdam olanakları sunarak, kırsal alanlardaki çiftçilik geleneğinin modern şehir hayatıyla buluşmasını sağlayabilir. Bu yenilikçi yaklaşım, iklim değişikliklerinin gölgesinde, gıda arzı güvenliğimizi korumanın ve geleceğe yönelik adımlar atmamızın kaçınılmaz bir parçası haline gelmelidir.

Kırsal alanlarımızda çiftçi varlığının her geçen gün azalması, tarımsal girdilerin yüksek maliyeti, karlı bir pazar bulunamaması ve gençlerin kırsalda tarım yapmak istememesi gibi sorunlar, gıda enflasyonu ve gıda arzı güvenliği konularında bizi zorluyor. Büyükşehirlerin meyve ve sebze ihtiyaçlarını uzak bölgelerden karşılaması, nakliye ve akaryakıt giderlerinin yüksek olması, bu sorunları daha da artırıyor.

Tarımda gelecek 'Kent Tarımı'

Gençlerimizi kırsalda üretime teşvik edemiyorsak, o zaman tarımı kentlere taşıyarak bu sorunlara çözüm aramalıyız. Kent tarımı, hem gıda güvenliğini artırabilir hem de şehirlerde yaşayan gençler için yeni istihdam olanakları yaratabilir. Kent tarımı, özellikle yapraklı sebzeler, tıbbi-aromatik bitkiler ile serada yetiştirilen sebzeler gibi şehir dışında yetiştirilen tarımsal ürünler için önemli bir alternatif olacaktır.

İklim değişiklikleri, bitkilerin yetişme koşullarını ve coğrafi uygunluklarını etkiliyor. Küresel ısınma, tarımsal takvimi olumsuz etkilediği gibi deniz seviyesinde yükselmeye, sel, taşkın, kuraklık, çölleşme ve salgınlar gibi çeşitli felaketlere yol açtığı görülmektedir. Bu tür sorunların gelecekte gıda arzı güvenliğini daha da zora sokacaktır.

Gıda arzını sağlayamayan ülkeler çok ciddi ekonomik, sosyal ve kültürel zorluklaralar karşı karşıyadır. Kent tarımının yaygınlaşması, ekolojik değişikliklerden bağımsız, pestisit kullanımına gerek duymayan, insanların yaşadığı yerlere yakın olması ve lojistik maliyetleri düşürmesi gibi nedenlerle önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....