Naki BAKIR
Yaklaşık iki yıldır uygulanmakta olan sıkı para esaslı programın ilk yılında yükselişe devam eden enflasyon, iç tüketimi ve kurları baskılayıcı önlemlerin etkisinin hissedilmesi ile son on bir aydır geriliyor. Ancak enflasyonun başlıca kaynağı olan gıda fiyatları artış hızı görece yavaşlamakla birlikte hala enflasyonist etki potansiyelini koruyor. Son bir yıldaki fiyat hareketleri, bu açıdan Türkiye’nin pandemi sonrası başlayan dünya ile ayrışmasının büyük oranda devam ettiğini ortaya koyuyor.
2025’in ilk dört ayında dünyada yaşanan radikal siyasi gelişmeler, küresel ticaret savaşları, artan gerilim ve zirveye çıkan ekonomik kırılganlığa rağmen dünya gıda fiyatlarındaki artış yüzde 1’i bulmazken, aynı dönemde Türkiye’deki artış yüzde 15’e yaklaştı. Gıda fiyatlarında dünya-Türkiye makası son bir yılda 30 puana yakın açıldı.
Ayrışma bu yıl da devam etti
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre gıda fiyatlarının Türkiye’de aylık bazda yüzde 2,01 arttığı nisanda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre bir kısmı fiilen sıcak savaş yaşayan dünya ülkeleri ortalamasında yüzde 0,9’luk bir artış gösterdi.
TÜİK’in baz aldığı fiyatlara göre Türkiye’de gıda fiyat artışının yüzde 14,7 olduğu ocak-nisan döneminde dünyadaki artış ise sadece yüzde 0,7 oldu. Dünyada yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerinin izlendiği FAO’nun Gıda Fiyat Endeksi’ne göre dünyada fiyatlar bu yıl ocak ayında yüzde 2,1 düşüş kaydetmiş, şubatta yüzde 1,5, mart ayında da yüzde 0,4 artmıştı.
Dünyada geri çekildi, Türkiye’de katlandı
Covid 19 pandemisi koşullarında 2021’in son çeyreğinde dünyada yükselişe geçen ve Rusya-Ukrayna savaşıyla ivmelenen gıda fiyatları Mart 2022’de en yüksük düzeyleri görmüştü. 2014-2016=100 bazlı FAO Gıda Fiyat Endeksi anılan tarihte 159,7 ile tepe noktaya ulaşmıştı.
İzleyen dönemde sevk ve tedarik sıkıntılarının önemli oranda ortadan kalkmasıyla dünya genelinde düşüşe geçen dünya gıda fiyatlarında bazı aylar itibarıyla yükselişler yaşansa da genel olarak aşağı yönlü seyir izledi ve Nisan 2024 itibarıyla 119,2’ye kadar inmişti. Endeksin Nisan 2025 itibarıyla 128,3 olan değerine göre dünyada gıda fiyatları son bir yılda da yüzde 7,6 artış kaydetti. Türkiye’de ise TÜİK’e göre gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 36,09’a ulaştı.