Gelir düzeyi yükseldikçe gıda israfı da artıyor

0
487

Gereğinden fazla yapılan gıda alışverişi sonucunda çöpe atılan gıda oranı yüzde 77,2 olarak hesaplanırken, israf edilen ekmek sayısı ise neredeyse 5 milyon. Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan, gıda israfının nedenlerini ve çözümlerini DÜNYA Gazetesi’ne anlattı.

Sürdürülebilirlik alanının başlıca sorunlarının başında geliyor gıda israfı. Artık her şirket, karbon sıfır hedefi kapsamında çeşitli projelere imza atıyor ve yeşil dönüşümün bir parçası oluyor.

Fakat unutulmaması gereken bir şey var; O da gezegenimizin geleceğinden yalnızca şirketlerin sorumlu olmadığı ve bireysel bilincin sağlanması. Bu sorunu temeline alan Sabri Ülker Vakfı, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin artırılmasının yanı sıra gıda israfının önlenmesi için de çalışmalarına devam ediyor.

Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan, 2022’de sağlıklı beslenme alanında farkındalık sağlamak için hayata geçirdikleri “Pandemi Sonrası Yeniden Şekillenen Gıda Tüketim Alışkanlıkları Araştırması”ndan elde edilen verilere göre her 3 kişiden birinin bozuk-hatalı gıdayı nereye şikâyet edeceğini bilmediğini belirtti.

Tokcan, gıda israfı meselesine odaklanılan “Tüketici İsraf Araştırması-TİA 2022” araştırmasına göre ise Türkiye’de her gün 4.9 milyon ekmeğin israf edildiğinin bilgisini vererek ekledi: “Her 10 katılımcıdan 6’sı gıda ve ekmek israfı konusunda temel eğitimde farkındalık yaratmak gerektiğini düşünüyor.”

Gıdalar, tüketilmeden çöpe atılıyor

Gıda israfının altında yatan etkenlere ilişkin konuşan Selen Tokcan, “Ticaret Bakanlığı’nın 2018’de 2 bin 209 katılımcıyla hazırlamış olduğu Türkiye İsraf Raporuna göre gıda israfı; gelir düzeyi, tüketim miktarı, kentleşme oranı ve ev dışı tüketimin yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde daha fazla görülüyor. İsrafın en yüksek olduğu alanlarda ise israf sebebi olarak, gıda zincirinde var olan yetersiz teknoloji ve yanlış saklama koşulları öne çıkıyor” diye konuştu.

Gelir düzeyi yüksek olan katılımcıların, satın aldıkları gıdaları tüketmeden çöpe atma oranlarının da yüksek olduğuna vurgu yapan Tokcan, “Tüm katılımcıları kapsayacak şekilde, gıdaların toplam çöpe atılma oranı yüzde 77,2. Yani aslında gelir düzeyi yükseldikçe gereğinden fazla gıda alışverişi yapma ve alınan gıdaları tüketmeden atma gibi davranışlarda artış görülüyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz