Eğer deprem bölgesine destek olmak istiyorsanız, lütfen deprem bölgesindeki esnaftan alışveriş edin.
Geçen hafta 6 Şubat 2023 depremin en şiddetli yaşandığı illerden birisi olan Hatay’daydık. 20 kadar gazetecinin katıldığı bir basın gezisi ile gittik ve “e – ticaret”in, girişimcisi ya da çalışanı ile bizzat depremin sıkıntıları içindeki insanlara nasıl umut verdiğini, harekete geçirdiğini kendi ifadeleri ile dinledik. Sizlere de bunu aktarmak ve “eğer deprem bölgesine destek olmak istiyorsanız, lütfen deprem bölgesindeki esnaftan alışveriş edin” demek istiyoruz.
HepsiBurada e – ticaret firması, bölgeye 20 kadar gazeteciyi “Her Sipariş Bir Destek” kampanyası kapsamında götürdü. Orada 4 kadın girişimci ve 1 kadın kooperatifi ile karşılaştık. Onları dinledik, neler yaşadıklarını, insanlarını nasıl kaybettiklerini ama kampanya sonucunda siparişler ulaştığında nasıl heyecana kapıldıklarını gördük. Sizlere de kendi ifadeleri ile aktarmak istiyoruz.
E – ticaretin 2022’de genel ticaret içindeki payı yüzde 18,6’sı oldu
Hikâye tarafına geçmeden önce biraz bilgi verelim. Ticaret Bakanlığı’nın yeni açıklanan e – ticaret verilerine bakıldığında, 2022’de 801 milyar TL olarak gerçekleşen e – ticaretin 458 milyar TL’si perakende olmuş. Toplam 548.688 e – ticaret işletmesi olduğu ve bunun 539 bininin e – ticaret pazaryerleri altında hizmet verdiği belirtiliyor.
Muhtemelen ülkede en fazla e – ticaret konularında yazan kişilerden biriyim. 2010 öncesi yazdıklarımız daha ziyade “ne zaman açılacak bu e – ticaret’in önü“ türünden yazılardı. 2010 sonrası da durum farklı değildi. Kredi kartları kullanım konusuna gelen önemli güvenceler, daha büyük firmaların e – ticarete adım atması, 2015 sonrasında da -fiziksel dünyadaki AVM’lerin eşdeğeri- e-pazaryeri dediğimiz daha büyük e – ticaret sitelerinin hayata atılmasıyla durum değişir gibi oldu. Gerçi 2015’de hâlâ toplam perakendenin içinde yüzde 1,6’lık bir yer kaplıyor durumundaydılar.