Fındık fiyatında yükseliş başladı istikrar için gözler TMO’ya çevrildi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 31 Aralık’tan itibaren alımlarını kapatacağını belirten fındık üreticileri, fındık fiyatlarının uzun bir sürenin ardından toparlanarak 53 TL civarından işlem görmeye başladığını ve fiyat istikrarının devam etmesi için alıma devam etmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Serbest piyasada fındık fiyatlarında yükseliş sürüyor. Sezon başında TMO 52-54 TL taban fiyat açıkladı. Ancak serbest piyasada kilosu 43-46 TL arasında seyreden fındık fiyatları uzun bir sürenin ardından toparlanarak 53 TL civarından işlem görmeye başladı. TMO 31 Aralık’ta alımları kapatacak. TMO depolarında bu sezona ait 180 bin ton civarında fındık olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri fiyat istikrarı için TMO’nun Mart-Nisan sonuna kadar depolarındaki fındığı piyasaya arz etmemesini istediler. Piyasada küçük tüccar ve köylünün depolarında rekoltenin ancak yüzde 10-15 civarında stok bulunduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, tüm dikkatlerin TMO’dan gelecek haberde olduğunu ifade ediyorlar. Sektörde yaşanan rekabet soruşturmasının da ani fiyat artışında etkili olduğu ifade edilirken, ani yükselen fındık fiyatlarının tedarik zincirinde de geçici aksamalara yol açtığı belirtiliyor.

Bir kesim tüccar kontrat anlaşmalarını 48 -50 TL’den yapmış durumda. Fiyat artışlarından kaynaklı yükleme taahhütlerini yerine getiremediklerini belirten sektör temsilcileri EKONOMİ gazetesine yaptıkları değerlendirmede üreticinin fiyat artacak beklentisi ile arzı kıstığını, ihracatçının ve sanayicinin yüksek fiyat nedeniyle yüklemeleri askıya aldığını kaydediyor. Sektör temsilcileri serbest piyasada fiyatların TMO’nun alım fiyatından yüksek olması nedeniyle 31 Aralık’ta alımı durdurmasının fiyatlar üzerinde bir baskı yaratmayacağı, piyasaya TMO’dan yeni arz gelmediği sürece yeni fiyatı piyasadaki arz-talep dengesinin belirleyeceği görüşündeler.

Piyasa fiyatı TMO’nun üstünde

Piyasada Levant fındığın kilosunun 53-55 TL, Giresun kalitede ise 56-57 TL bandında seyrettiğini aktaran İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaff er Taviloğlu, “Bu rakamlar zaten TMO’nun sezon başı açıkladığı 52-54 TL alım fiyat aralığının üzerinde. TMO’nun 31 Aralık’tan sonra alımlara devam etmesinin bir anlamı yok” dedi. TMO’nun piyasayı regüle etme görevini son 5 sezondur başarı ile sergilediğini vurgulayan Taviloğlu, “Önemli olan alınacak kararlarda üreticinin gelirinin düşmemesi, aynı zamanda da ihracatın sekteye uğratılmaması. TMO’nun stoklarında şu an itibarıyla 180 bin ton fındık var. TMO piyasayı yakın takip ediyor ve ihtiyaç durumunda elbet müdahil olabilir. Bu da fiyatlar üzerinde olumlu veya olumsuz etki yaratmaz. TMO, Ocak ayının ikinci veya üçüncü haftasında piyasa aktörlerini gözeterek satıp-satmama kararı verebilir” diye konuştu.

Diğer yandan son günlerde artan fiyat karşısında parasal sıkışıklık yaşayan firmaların olduğunu ve açığa düşen firmaların taahhütlerini yerine getiremediklerini söyleyen Taviloğlu, sezon başından itibaren şu ana kadar (20 Aralık) 112 bin 945 ton fındık ihraç edildiğini, karşılığında ise 637 milyon 266 bin dolar gelir sağlandığını kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 35 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor

Meteoroloji'nin 26 Nisan hava durumu raporuna göre Ankara dahil...

‘’Doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmaz’’

Artan kırmızı et fiyatlarına karşı sektör temsilcileri de harekete...

Marmarabirlik, ortaklarına 600 milyon lira ödeme yapacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2023-2024 yılı...

Hüyük çileği ve Söke pamuğu AB nezdinde tescillenecek

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Muhammed Zeki...