Filiz Karaosmanoğlu: Yeni nesil kaynaklar, yeni nesil yakıtlar

Kömür, petrol, doğal gaz ve biyokütleden üretilen geleneksel, enerji sektöründe ticari duruşları güçlü ve yaşam için vazgeçilemez birinci nesil katı-sıvı-gaz yakıtların tüketimleri ilerlerken “Yeni Nesil Kaynaklar” ve “Yeni Nesil Yakıtlar” için inovasyon ve yeni enerji teknolojileri coşuyor.

Yeni nesil yakıtlar için ileri ya da geleceğin yakıtları tanımları da yapılmakta. Yeni nesil yakıtların tetikleyicileri: Fosil kaynakların sınırlı rezervleri ile gezegenimizde üç acil ve temel sorunumuz olan çevre kirliliği- biyoçeşitlilik kaybı-iklim değişikliği. Hepsinde saklı olan en kritik husus hidrokarbonlardaki karbonu iyi yöneterek enerji üretimi-tüketimi kökenli sera gazı salım azaltımı ile başta iklim değişikliğine dur demeyi hızlandırmak. Yeni nesil yakıtlar: Biyokökenli yakıtlar; Biyokökenli olmayan yenilenebilir kaynaklı yakıtlar; Geri dönüştürülmüş hidrokarbon kaynaklı yakıtlar olarak pazara giriyor. Biyokökenli yakıtlara Biyodizel, Biyoetanol, Biyogaz, Biyometan, Biyohidrojen, BiyoLPG, Biyokömür, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları(SAF) ile Sürdürülebilir Denizcilik Yakıtları (SMF) örnek verilebilir. Yeni nesil biyoyakıtlarda esas olan biyorafinerilerde insana gıda, hayvana yem olan girdilerin tüketilmemesi, yeni kaynaklara ve özellikle atıklara döngüsel ekonomide değer katılmasıdır. Biyoyakıtları teknik cazip ve benzersiz kılan bileşimlerindeki biyojenik karbondur.

Biyokökenli olmayan yenilenebilir kaynaklı yakıtların üretiminde yenilenebilir kaynaklı (güneş, rüzgâr, su, biyokütle) elektrikle suyun elektrolizinde Yeşil Hidrojen üretilmekte. Yenilenebilir kaynaklı bu güç bize yakıtların (Power-to-X) üretimi için çok sayıda seçenekler sunar. Yeşil hidrojen enerji taşıyıcı olarak doğrudan değerlendirilebilir. Hidrojenden karbondioksit ya da karbonmonoksit veya azot ile metan,metanol, amonyak ile benzin, motorin ve jet yakıtı hidrokarbonlarına erişim yapılabilir. Hepsi enerji ticareti için mühim olan bu sıvı ve gaz yakıtlar coşa coşa geliyor. Hepsinin üretimi kimya endüstrisi için alametifarika değil. Uzun yıllardır kömür ve doğal gazdan başlayarak uyguladığımız süreçleri çok iyi biliyoruz. Hidrojenimiz varsa yakıta, kimyasala en önemlisi de gübreye ulaşabiliriz.

Geri dönüştürülmüş hidrokarbon kaynaklı yakıtlar için endüstriyel atık gazlar ile fosil kökenli atıklar ham maddedir. Endüstriyel atık gazlardan sıvı yakıt eldesini biliyoruz. Atık plastikler ve/veya atık karışımlarının biyojenik olmayan kısmının ısıl dönüşüm süreçleri ile işlenerek hidrokarbon fraksiyonları, bu fraksiyonlardan da gaz ve sıvı yakıtların üretimini de biliyoruz. Böylece atık, ileri dönüşümle en yüksek katma değere sahip olmakta. Mühim olan yeni nesil yakıtların akçeli ve çevresel maliyetini yaşam döngüsünde en iyi yönetmek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması 2024

https://www.youtube.com/live/kgCGmjLuZT8?feature=shared  

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...