Fikri Türkel: Sütün yeni yüzü: Bitkisel sütlerin yükselişi!

0
451

Bitkisel sütler bizim eve de girmeye başladı. Oğlum, badem sütünü tercih ediyor. Haliyle ev halkı bitkisel sütlerin tadına alıştı. Daha önce “etsiz et” dediğimiz alternatif etleri yazmıştım, şimdi de “sütsüz süt” denilen bitkisel sütleri yazmaya karar verdim.

Sütün tanımı değişiyor

Süt, pek çok kültürde vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Ancak günümüzde, sütün tanımı ve tüketimi değişiyor. Hayvansal kaynaklı süt yerine bitkisel kaynaklı sütleri tercih eden insanların sayısı giderek artıyor. Peki bitkisel sütler nedir, nasıl yapılır ve neden bu kadar popülerdir?

Bitkisel sütler, soya fasulyesi, badem, fındık, hindistan cevizi, yulaf gibi çeşitli bitkilerden elde edilen ve sütün yerine geçen besleyici içeceklerdir. Hatta bazı ülkelerde yasak veya sınırlı üretimi olan kenevirden elde ediliyor. Bitkisel sütlerin üretimi için bitkiler suyla karıştırılır ve süzülür. Böylece elde edilen sıvıya isteğe göre tatlandırıcılar, vitaminler ve mineraller ekleniyor.

Farklı nedenlerle, bitkisel sütler tercih ediliyor. Bunlardan biri sağlık geliyor. Bitkisel sütler, laktoz intoleransı olanlar veya veganlar için hayvansal sütün alternatifi olabilir. Ayrıca bitkisel sütlerin bazıları protein, kalsiyum, demir ve E vitamini gibi önemli besin öğeleri açısından zengindir. Mesela, soya sütü, protein açısından inek sütüne yakın bir değere sahiptir ve kalp sağlığını koruyan izoflavonlar içeriyor.

Bitkisel sütlerin çevresel etkisi daha az!

Bitkisel sütlerin tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise çevredir. Bitkisel sütlerin üretimi, hayvansal sütün üretimine göre daha az sera gazı emisyonu, su tüketimi ve arazi kullanımı gerektiriyor. Tek bir bardak inek sütü üretmek için 130 litre su kullanılırken, tek bir bardak badem sütü üretmek için 5 litre su kullanılıyor. Hayvan refahı açısından da bitkisel sütlerin üretimi tercih edilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz