Tohum ekmeye başlamak için eğer elinizde talimat olan bir tohum paketiniz yoksa, bölgenizdeki en son “don” tarihinden 6 hafta öncesini hedefleyin. Yıllıklar ve uzun ömürlüler için bunu 8 haftaya kadar uzatabilirsiniz. Tohumlar iç mekanda 2 hafta içinde çimlenirse, dışarı çıkmalarından önce 4-6 haftalık gerçek bir büyüme süreleri var demek oluyor, ki bu da fide haline gelmeleri için yeterli.
Yeni bahçıvansanız, çimlenmesi kolay tohumlarla başlayın. Buna hemen tüm sebzeler, birçok yaygın yıllık ve bazı uzun ömürlüler dahildir. Satın almadan önce çimlenme gereksinimlerine bakın.
Tohum ekiminde ‘geleneksel toprak yöntemi’
Biraz toprak alın, saksılara koyun, tohumu, suyu ekleyin ve bekleyin. Bu, çok küçük tohumlar için tercih ettiğim yöntem. Zira fidelerin filizlendikten sonra hareket ettirilmesi gerekmiyor, kötü yanı çimlenmenin gerçekleştiğini göremiyorum. Fide gelişmezse çimlenme sorunu olup olmadığını veya çimlenen tohumun toprakta çürüyüp çürümediğini anlamıyorum. Garantili sonuç için her saksıya birkaç tohum ekmem gerekiyor, sonra da kuvvetli olanları seyreltmem…
Kağıt havlu yöntemi
Tohumlar ıslak kağıt havlulara konur ve çimlenme gerçekleşene kadar torbalara konur. Kök ortaya çıktıktan sonra toprak içeren saksılara ekilir.