Tarım arazilerinin azalması, küresel iklim değişikliğinin geleneksel tarım koşullarını giderek zorlaştırması, temiz suya erişim gibi pek çok faktör sürdürülebilir tarım yapma olanaklarını giderek kısıtlıyor. İnsanlık dünyanın dört bir yanında yetersiz beslenme ve açlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Araştırmalar gıda sağlığı, gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme konularındaki sorunların artacağını ortaya koyuyor.
Bugün 8 milyar olan nüfusun 2050 itibarıyla 10 milyara ulaşması bekleniyor. Nüfusun %60’ından fazlası kentlerde yaşayacak. Tarım alanlarının %80’i halihazırda kullanılıyor. Gıda zincirinde ürünlerin %30’u yolda telef oluyor. Bu da her yıl 1 milyar dolarlık bir rakama denk geliyor. Ürünler hasattan sonraki ilk 3 gün besin değerlerinin ortalama yüzde 30’unu kaybediyor.
Dünya çevre günü raporuna göre Türkiye’de evsel atıklar, toplam atıkların yüzde 42.8’ini oluşturuyor. Türkiye’de yıllık evsel gıda israfı ise 7.7 milyon tonu buluyor. Bir başka deyişle Türkiye’de yılda kişi başına 93 kg gıda çöpe atılıyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı 2021 gıda israfı endeksi’ne göre, 2019’da dünyada toplam 931 milyon ton gıda ziyan oldu. Bunun yüzde 61’i evsel israf, yüzde 26’sı gıda hizmetleri ve yüzde 13’ü de perakende sektöründe meydana geldi. Mevcut verilere göre, toplam küresel gıda üretiminin yüzde 17’si israf edildiğini gösteriyor.