2016 yılında Türkiye’nin köy ve kırsal mahallelerinde okuyan çocukların daha iyi bir eğitim alabilmeleri için yola çıkan Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) başarılı sonuçlar elde ediyor. KODA çocukların sadece akademik başarılarını değil bütünsel gelişimlerini destekliyor. Onların geleceğe hazır hale gelmelerini sağlamaya çalışıyor. Üniversiteler ile iş birlikleri yaparak öğretmen adaylarını köyde öğretmenliğe uygulamalı olarak hazırlıyor. Köylerdeki ailelere yönelik ebeveyn eğitimleri düzenliyor. Yerel koşullara uygun eğitim içerikleri ve ders materyalleri geliştiriyor.
KODA’nın en yeni projesi “Köyde Meraklı Sınıflar” köy okullarındaki öğretmenlere destek olmak amacıyla hazırlanan bir çalışma. Hedefi bilim okuryazarlığını arttırmak ve sürdürülebilir bir etki yaratmak. Bayer Türkiye’nin desteğiyle hazırlana proje, bilimsel konuların anlaşılmasını kolaylaştırmak ve öğrencilerin ilgisini yüksek tutmak için teknikler içeriyor.
Projenin pilot çalışmaları KODA’nın Bursa Orhaneli’nde bulunan Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi’nin çalışma sahasındaki iki köy okulunda yürütülüyor.
2024 sonuna kadar devam edecek pilot uygulamanın ardından, “Köyde Meraklı Sınıflar için Öğretmen Uygulama Rehberi” güncellenerek son haline getirilecek.
Öğretmenlerin bilim deneylerinin yer aldığı rehberden yararlanarak verecekleri eğitimlerle öğrencilerin merak, gözlem, araştırma, keşfetme ve bilimsel akıl yürütme gibi becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Proje kapsamında Haziran 2025’a kadar 1.000 öğretmen ve öğretmen adayına ulaşılması hedefleniyor.
Şubat 2025 itibarıyla rehber, KODA’nın paydaşı olan Türkiye genelindeki yaklaşık 1.000’e yakın öğretmen ve öğretmen adayıyla paylaşılacak. Rehberin öğretmenler tarafından verimli şekilde kullanılması için çevrimiçi etkinlikler de düzenlenecek. Ayrıca, KODA’nın internet sitesinde açık kaynak olarak paylaşılarak Türkiye’nin her yerinden ihtiyaç duyan öğretmenlerin rehbere erişmesi sağlanacak.