Et alternatifleri, kötü kolesterolü düşürebiliyor!

0
495

Araştırmacılar, et yerine bitkisel bazlı alternatif ürünler kullanmanın kolesterol seviyesini olumlu etkilediğini, 2 yıllık bir süre boyunca devam eden bu etkinin kalp hastalığı gelişimi riskini %25 azalttığını açıkladı.

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve inme için en önemli risk faktörlerinden biridir. Dünya genelinde iskemik kalp hastalığı vakalarının üçte biri yüksek kolesterol ile ilişkilendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise yüksek kolesterolün yıllık 2,6 milyon ölümden sorumlu olduğunu ifade etmektedir.

Meyve, sebze, tam tahıl, baklagil, kabuklu yemiş ve bitkisel tohumlar açısından zengin, bitki bazlı beslenme biçiminin tansiyon (kan basıncı), vücut ağırlığı ve kolesterol dahil olmak üzere kalp damar hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği bilinmektedir. Ancak bu günümüzde bitki bazlı diyetler genellikle soya, buğday, yer fıstığı, bezelye veya mantarlardan elde edilen proteinlerin yer aldığı işlenmiş gıda et alternatiflerini de içeriyor.

Bugüne dek, yüksek miktarda el alternatifi içeren bitki bazlı diyetlerin, kalp damar hastalıkları konusunda işlenmemiş bitkisel ürünler içeren diyetlerle aynı etkiye sahip olup olmadığı bilinmiyordu. Yeni çalışmada bu konu incelendi.

 

 

Mantar ve bitki hammaddeleri ile üretilen et alternatifleri

Çalışmada, Joshua Gibbs ve Warwick Üniversitesi’nden Gah-Kai Leung, mantar ve bitki hammaddeleri kullanılarak üretilen et ikamesi ürün tüketiminin toplam kolesterol, LDL- ve HDL-kolesterol, trigliserit, açlık kan şekeri, sistolik ve diyastolik kan basıncı ve vücut ağırlığı üzerindeki etkisini inceledi.

Çalışmadan elde edilen en önemli bulgu, alternatif et tüketiminin toplam kolesterolü, “kötü kolesterol” olarak da bilinen LDL-kolesterolü ve trigliserit düzeylerini düşürmesi oldu.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Dietetics dergisinde yayınlandı.

Geçmişteki çalışmalarda da benzer sonuçlar elde edilmişti

Beyond Meat adlı alternatif et ürünü firması 2021 yılında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Bitki Bazlı Diyet Girişimi olarak bilinen beş yıllık bir araştırma programını hayata geçirmişti.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan programın ilk klinik araştırmasına ait veriler, yeni yapılan çalışmada kullanılan veriler arasındaydı.

2021 yılındaki çalışmada, katılımcıların Beyond Meat ürünlerini tükettikleri sekiz haftalık süre boyunca, araştırmacıların LDL kolesterolünde istatistiksel ve klinik olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmişti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz