Kadın üretimini destekleyen Kadınların Elinden programı, Hatay Defne Kadın Kooperatifi’nin ürettiği yerel doğal ürünlerin Shell Türkiye desteğiyle akaryakıt istasyonlarında yerini almasını sağladı. Destekler diğer kooperatifler için de sürecek.
Kadın kooperatifçiliğinin önemi ve gücü sanırım 6 Şubat Depremi’nden sonra çok daha iyi anlaşıldı. Kadınların üretime çekilmesi, birlikte düzenli üretim yapması ve bunların pazarlanması Türkiye’nin birçok yerinde kadınların ekonomik olarak güçlenmesini sağlıyor. Hiç ama hiç ihmal edilmemesi, aksine çok gelişmesi gereken bir konu.
Depremin hemen sonrasında bölgedeki birçok kadın arkadaşımıza da kooperatifler ve örgütlü kadın gücü sayesinde ulaştık. Ve bu sayede kadınlar birbirinden haberdar oldu, bu sayede yeniden ayağa kalkma gücü buldular.
Malum depremden etkilenen illerde bölgelerin yerel özelliklerine göre üretim yapan ve bunları aslında uzun zamandan bu yana tüketiciyle buluşturan kooperatifler vardı. Bu kooperatiflerin bugüne kadar şirketlerle, kurumlarla ve e-ticaret siteleriyle kurdukları ilişkiler de deprem sonrasında daha da güçlenerek devam etti, ediyor.
Hepimiz biliyoruz, yaraları sarmak hiç kolay olmayacak. Depremden hemen sonra bölgedeki kadın girişimcileri desteklemek ve ekonomik faaliyetlerin canlanmasına katkı sağlamak üzere Shell Türkiye de, Kadınların Elinden adı verdiği sosyal girişim projesiyle bölgesindeki kadınlar için genişletti.