Didem Eryar Ünlü: Tetra Pak, paketlerin asla çöpe gitmediği bir dünya hedefliyor

1952 yılında Dr. Ruben Rausing tarafından İsveç’te kurulan Tetra Pak, gıda işleme ve paketleme çözümleri sunuyor.     

“İyi olanı korur” vaadi ile hareket eden şirket, gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirme vizyonu çerçevesinde güvenli, yenilikçi ve çevre dostu ürünler sunmaya odaklanıyor.

160’ın üstünde ülkede 25 bine yakın çalışanı, dünya çapında 52 üretim tesisi, 8 teknik eğitim merkezi ve 6 Ar-Ge tesisi bulunan şirket, Türkiye’de 1972 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. “Kendimizi; gıdayı, insanı ve geleceği korumaya adıyoruz. Yani iddiamız ve hedefimiz sadece gıdayı korumak değil, aynı zamanda insanı ve geleceği de korumak” diyen Tetra Pak Sürdürülebilirlik Orta Doğu & Afrika Bölge Direktörü Volkan Aydeniz ile “İyi olanı koruma” felsefesini konuştuk.

Sürdürülebilirlik alanında düşünce lideri olmayı hedefliyoruz

“Türkiye ve dünyada içecek kategorisi içinde süt, %100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecekler, su, soğuk çay, soğuk kahve, yoğurtlu içecekler ve fermente içecekler gibi pek çok sıvı ve yarı sıvı gıda ürünlerini paketleme ve proses çözümlerine sahibiz. Toplam 65 bin metrekare alana sahip İzmir fabrikamız dünyadaki 35 benzer Tetra Pak fabrikası arasındaki en başarılı, en verimli, en iyi kalitede üretim yapan fabrikaların başında geliyor. Tetra Pak’ın kendi iç değerlendirmesinde 3 kez yılın fabrikası ödülünü kazanan ilk ve tek fabrika. Yapılan yatırımlarla 10 milyar paketi aşan üretim kapasitesine sahip İzmir fabrikasında bugün 27 farklı ambalaj çeşidi üretiliyor. Fabrikada üretilen yaklaşık 7 milyar paket, dünyanın 4 kıtasında, 46 ülkeye ihraç ediliyor. Sürdürülebilirlik, her dönemde işimizin merkezinde yer alan bir konu. Tetra Pak’ı sürdürülebilirlik alanında bir düşünce lideri olarak konumlandırmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilirlik yaklaşımımız ‘iyi olanı korur’ marka vaadimiz ile ‘Gıdayı, İnsanları ve Gezegeni’ koruma misyonu doğrultusunda şekilleniyor. Odak noktamızda doğa üzerindeki etkisi daha az olan malzemelerin kullanımını en üst düzeye çıkarmak, ambalajlarımızın kağıt ve bitki bazlı içeriğini artırmak, bu hammaddeleri biyoçeşitliliği ve doğal ortamları koruyan yollarla tedarik etmek var.”

1995’ten bu yana da 9 milyar içecek kartonu geri dönüştürüldü

“Bir Tetra Pak karton paketinde yaklaşık yüzde 5 oranında alüminyum folyo kullanılıyor. Bir Tetra Pak ambalajının yaklaşık yüzde 70’i kartondan üretiliyor. Yine bir Tetra Pak karton paketinin yaklaşık yüzde 25’i polimerlerden oluşuyor. Bütün paketlerin toplandığı, geri dönüştürüldüğü, asla çöpe gitmediği bir dünya kurmayı hedefliyoruz. Kahramanmaraş Kağıt ile gerçekleştirilen iş birliği, devreye alınan karton ambalajların tüm bileşenlerini geri dönüştürmeyi mümkün kılan tesis yatırımıyla devam ediyor. Tesis, yılda 18 bin ton kartonu geri dönüştürecek kapasiteye sahip. Afyonkarahisar’da AYTI Entegre ile yapılan iş birliği kapsamında tesiste yıllık 5 bin ton geri dönüşüm gerçekleştiriliyor. İçecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana da 9 milyar adedin üzerinde içecek kartonunun geri dönüştürülmesine katkı sunduk.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...