Depremde nüfusu üç katına çıkan köy Aknehir: Çok korkunç günler yaşadık

0
625

Antakya’da evi yıkılan veya hasar alanlar soluğu Aknehir Köyü’nde aldı. Nüfusu üçe katlanan köyde de hasar alan evlerin sayısı fazla. İnsanlar evlerine girmeye korktuklarından çadırlarda kalıyor.

6 Şubat depreminin üzerinden iki ayı aşkın zaman geçti. Defne, Antakya, Samandağ ilçeleri yüzde 80 oranında yıkılan Hatay’da halk, başta Mersin olmak üzere çevre illere ve köylere yerleşti. Bu köylerden biri de Defne ilçesine bağlı Aknehir köyü. Aknehir, Hatay Büyükşehir olunca mahalle statüsüne geçse de halkın dilinde hala köy. 2020 yılında 1605, 2021 yılında 1580, 2022 yılında 1480 olan yani her sene azalan köy nüfusu 6 Şubat depremlerinden sonra neredeyse üç katına çıktı. Defne ve Antakya’da evi yıkılan aileler, soluğu Aknehir ve onun hemen yanındaki Değirmenbaşı köylerinde aldı.

Aknehir’de pek çok kişi evlerinin önünde kurduğu çadırlarda kalıyor.

 

AKNEHİR’DE YARALI DA OLSA AKAN BİR HAYAT VAR

Bir pazar sabahı Aknehir’i ziyaret ettik. Havaların ısınmaya başladığı, ağaçların çiçek açtığı köyde, yeşilin her tonunu görmek mümkün. Defne ve Antakya’daki hayat durmuşken, Aknehir’de yaralara rağmen akan bir hayat umutlandırıyor. Köy araçla dolu, kapı önlerinde oturan, sokakta yürüyen insanlar var. Pazar olduğu için bahçede kalabalık kahvaltı masaları kurulu. İnsanlar hala deprem korkusunu atlatamasalar da en azından şehir içindeki toz toprak, kirli hava, asbest, yıkık binalar, cenaze kokan sokaklardan bir nebze uzaklar.

Sokakları, evleri fotoğraflarken, bir evin önünde oturan teyze, “Bizim evi de çek” diye durdurdu. Adı Nahla Ekşi olan teyzeyle kahve eşliğinde sohbet ettik. Nahla teyzenin evi yıkılmasa da hasarlı olduğu için içeri giremiyor. Birçok Aknehirli gibi Nahla teyze de evinin bahçesine kurduğu çadırda kalıyor. Şartlar kente göre daha iyi. Elektrik ve su olduğu için gündüz çamaşır, banyo gibi işlerini daha rahat yapabiliyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz