Deprem tarımı nasıl etkiledi, hangi ürünlerde rekolte kaybı endişesi var?

0
455

Tarım alanlarının yüzde 16,1’inin bulunduğu, mısırın yüzde 33’ünün, pamuğun yüzde 72,7’sinin üretildiği deprem bölgesinde ekili pek çok araziye gübre atılamadı. Adıyaman, Elbistan, Gaziantep ve Antakya’nın ziraat odası başkanları deprem nedeniyle hangi ürünlerde rekolte kaybı yaşanacağını ve neler yapılması gerektiğini SÖZCÜ’ye anlattı. İşte detaylar… Gamze Bal

Kahraman Maraş merkezli depremlerin yarattığı büyük yıkımın tarım üzerindeki olumsuzlukları netleşmeye başladı.

Toplam tarım alanlarının yüzde 16,1’inin bulunduğu deprem bölgesinde tüm zorluklara rağmen üretim devam etse de tarım arazilerinin bazı bölümlerinde yarıklar, tümsekler oluştu, tarlaların yanındaki yollarda da çökme ve kayma meydana geldi.

Toplam sığır varlığının yüzde 12’sini, küçükbaş hayvan varlığının ise yüzde 18’ini oluşturan bölgede ahırlar çöktü, enkaz altında kalan hayvanlar ya öldü ya da çiftçinin deprem sonrası hayvanına bakabileceği yemi bulamaması sonucu fırsatçı tüccarlara ucuz fiyattan satıldı.

Ekili arazisini ve hayvanını bırakıp çevre illere göç edemeyen depremzede çiftçiler üretime devam etmeye çalışsa da hem sulama, gübre ve ilaca erişimde zorluk yaşadığı hem de tarlasına gidecek traktörü de enkaz altında kaldığı için üretime devam etmekte zorlanıyor.

Gaziantep’te domates, biber, patlıcan, salatalık ve kabak ekiminde, Elbistan’da mısır; Hatay’da mısır ve pamuk rekoltesinde düşüşler yaşanacağına yönelik endişeler var.

GÜBRE ATILAMADI, SEBZE VE HUBUBATTA TEHLİKE

Deprem sonrası bölgedeki çiftçinin ve tarımsal üretimin son durumunu öğrenmek için Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ve Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ile konuştuk.

https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonomi/deprem-tarimi-nasil-etkiledi-hangi-urunlerde-rekolte-kaybi-endisesi-var-7617365/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz