Deprem bölgesinde ‘turunçgil hasadı’ uyarısı

0
336

Prof. Dr. Mustafa Erkan, “Başta Hatay olmak üzere turunçgil üretiminin yüzde 60’ı, depremden etkilenen bölgelerde üretiliyor. Ürünlerin hasat zamanı geliyor. Hasat zamanında tamamlanamazsa bir sonraki yılın ürünlerinde de azalma meydana gelebilir, meyve kalitesinde bozulmalar yaşanabilir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem, binlerce insanın hayatını alırken, binlerce iş yeri de hasar gördü. Depremden etkilenenlerin hayatlarını sürdürmek için başka şehirlere göç etmeleri gerekti. Bu göç, bölgedeki tarımsal faaliyetleri kısa süreli de olsa sekteye uğrattı.

Özellikle Türkiyenin turunçgil üretiminin yüzde 60nın yapıldığı deprem bölgesindeki kentler, yaş meyve ihracatının da yüzde 40ını sağlıyor. Turunçgillerin hasat zamanı geldiği bölgede, hasadı yaklaşan diğer turunçgiller de mevcuttur.

Hasadın sekteye uğraması ve meyvenin ağaç üzerinde kalması durumunda, bir sonraki yılın ürününde rekolte düşüklüğü yaşanabileceği ve bu durumda bir sonraki senenin ihracat rakamlarının da düşebileceği kaydedildi.

“BİR SONRAKİ YILIN ÜRÜNLERİNDE DE AZALMA MEYDANA GELEBİLİR”

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, depremin etkilediği 11 ilin özellikle Türkiye’deki meyvecilikte önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erkan, “Başta Hatay olmak üzere Türkiye turunçgil üretiminin yüzde 60’ı, depremden etkilenen bölgelerde üretiliyor. Bu bölgede doğru zamanda bu hasatların yapılması gerekiyor. Hasat zamanında tamamlanamazsa bir sonraki yılın ürünlerinde de azalma meydana gelebilir. Hasadın gecikmesi durumunda meyve kalitesinde de bozulmalar yaşanabilir” dedi.

Bölgedeki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan, “Portakal, mandarin, limon, altıntop olmak üzere ürünlerin hasat zamanı geliyor. Şu an kütdiken limonu ve yakında da Valencia portakalının hasadı başlayacak. Bu bölgede meyvecilikle ilgili işlemlerin ivedilikle yapılması gerekiyor. Türkiye buğday üretiminde de önemli yere sahip. Üreticiler için mevsim de dikkate alındığında tam üst gübre dediğimiz gübrelemenin şu anda yapılması gerekiyor. Üreticilere gübre ve mazot desteğinin sağlanması da üretimin devamlılığı açısından son derece önemli” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz