Uzmanlar bu sorunun cevabının kullanılan tarım ilaçlarında olabileceğini ortaya koydu. Yapılan araştırma bazı küf önleyicilerin çilek oluşum sürecini etkilediğini gösterdi.
Pazardan ya da marketten aldığınız kıpkırmızı, mükemmel şekilli ve sulu bir çileği ısırdıktan sonra “nerede o eski çilekler” dediğiniz oldu mu? Araştırmacılar çilekteki lezzet kaybının bazı tarım ilaçları ile ilişkili olabileceğini ortaya koydu.
Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan makale, çilek yetiştiricileri tarafından sıklıkla kullanılan iki küf önleyici maddenin bitki hücrelerinin işleyişine etki edebildiğini, bunun sonucunda çileğin tat ve kokusunun azalabildiğini gösterdi. İşin kötü yanı bu çileklerin besin değeri de daha düşük.
Çileğin aromasının oluşması karmaşık bir süreç
Çileğin kendine has kokusu ve tadı birçok bileşenin beraberliğinden kaynaklanıyor. Şekerli tat meyvede çözünmüş glikoz ve fruktoz moleküllerinden gelirken, esterler ve terpenler gibi uçucu maddeler aradığımız hoş koku ve aromayı sağlıyor. Çilek bunun yanında C vitamini, folik asit, antioksidanlar gibi birçok besin ögesini de içeriyor.
Küf önleyici ilaçlar küf hücrelerinin işleyişlerini bozarak çoğalmalarını önlüyorlar. Ancak bu ilaçlar kimi zaman bitkinin kendi hücrelerinin işleyişini de sekteye uğratabiliyor. Bunun sonucunda çok sevdiğimiz koku ve tat molekülleri ile diğer besin ögelerinin üretimi azalabiliyor.
Bilim insanları bunu test etmek için yaygın kullanılan iki farklı küf önleyiciyi araştırdı. Aynı koşullar altında yetiştirilen üç grup çilekten birine boscalid, diğerine difenoconazole içeren küf önleyiciler uygunlanırken sonuncu gruba herhangi bir işlem yapılmadı.
Tarım ilaçları çileğin kimyasını bozuyor
Meyveler henüz yeşilken yapılan uygulama sonrasında olgunlaşan çileklerin boyut ve renk olarak birbirleri ile benzer olduğu tespit edildi. Diğer yandan, küf önleyici uygulanan iki gruptan alınan çileklerde ciddi kimyasal farklar gözlendi:
- Çözünür şeker ve C vitamini gibi besin ögelerinin oranı düştü.
- Şekerler yerine asit oluşarak tatlılık algısını daha da azalttı.
- Uçucu madde düzeyi düşerek çileğin tat ve kokusunu azalttı.
Bilim insanları özellikle boscalid maddesinin şeker, aromatik maddeler ve besin ögelerinin oluşmasında görev alan genleri doğrudan baskıladığını gösterdi. Araştırmacıların düzenlediği tadım panelinde de katılımcılar en lezzetli ürün olarak küf önleyici uygulanmamış çilekleri seçti.
Araştırmanın çiftçilere yol göstereceği düşünülüyor.
Kaynak: www.gidahatti.com