Çiftçi temsilcilerinin yeni hükümetten beklentileri var

0
401

Ziya İPEK

Kabinenin açıklanmasının ardından üreticiler çözüm bekleyen sorunları konusunda önerilerde bulundu. Adanalı çiftçiler, süt fiyatlarından sulama yatırımlarına, tarım reformlarından et fiyatlarına kadar beklentilerini paylaştı.

Adana’da çiftçi temsilcileri, önümüzdeki döneme ilişkin yeni hükümetten beklentilerini açıkladı. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’de tarımsal envanterin çıkartılması için çalışma yapılmasını isterken, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise, buğday taban fiyatının açıklanmasını ve ayrıca çiftçi için kredi kanallarının açılmasını talep etti.

Tarım için doğru rakamlar lazım

Mutlu Doğru, çiftçilerin, çiftçi temsilcilerinin, tarımla ilgili önemli sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini ve görüşlerini alarak tarımın yönetilmesini istediklerini kaydederek, “Tarım bakanının öncelikle Türkiye’de tarımsal envanterimizin çıkartılması için çalışma yapmasını bekleriz. Karar verebilmek iyi yönetebilmek için.

Neyi ne kadar üretiyoruz, ne kadar ekiyoruz, bunu doğru bilmemiz lazım, doğru rakamlar lazım. Bu nedenle de tarımsal envanterimizi çıkartarak işe başlamasını arzu ederim.” ifadelerini kullandı. Mutlu Doğru konuyla ilgili şunları kaydetti: “Tarım pandemi döneminde stratejik bir sektör olduğunu gösterdi. İklim değişikliğiyle beraber gıdaya olan ulaşım ve suyun azalması tarımın önemini artırıyor. Bu nedenle tarımı doğru yönetmemiz lazım.

Tarımı eğer doğru yönetemezsek; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında gıdaya erişim ve gıdada süreklilik açısından sorunlar yaşarız. Şu anda buğday, arpa biçimleri başladı Anadolu’da ve fiyatlar çok düşük. Dünya fiyatlarıyla beraber çok düşük seyrediyor. Buna bir müdahale fiyatı açıklanması lazım. Tarım bakanımızın ilk yapacağı icraat sanırım bu olacaktır. Alım fiyatı ve primde çiftçimizi sevindirecek bir müdahale olmalıdır.

Ayrıca tarımsal desteklemelerin sadeleştirilmesi hep gündemdeydi ama bir türlü yapılamadı. 2023 yılı tarımsal desteklemeleri henüz belli değil. Bu kararnameyi biraz daha sadeleştirerek, ülkenin ihtiyacı olan ve stratejik konulara destekleri artırarak daha sade, daha az kalemleri olan ‘hedef odaklı’ bir destekleme kararnamesi hazırlanması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz