Cengiz Çakır: Tarımsal Üretim Planlaması Yönetmeliği hakkında

Dağ başındaki çobandan, köydeki çiftçiden başlayıp karar makamında olan politikacılara kadar herkes tarımsal üretim planlaması yapılmasını istemektedir. Üretici veya tüketici, sorumlu veya sorumsuz herkes planlamadan söz ediyor. Korkarım çok az kişi planlamanın nasıl yapılacağı hakkında fikir sahibi.

23 Mart 2023 tarihinde Tarım Kanunu’nun 7.maddesinde yapılan değişiklikle tarımsal üretim planlaması yasal zemine kavuşmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığına verilen bu görev 14 Eylül 2023 tarihinde yayınlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği’ne göre yürütülecektir. 26 Eylül 2023 tarihli Aydınlık’ta yayınlanan yazıda yönetmelik hakkında bilgi verilmiştir.

Tarımsal üretim planlamasının yasal esaslara kavuşması isabetli olmuştur. Planlama, olası seçenekler arasından seçimler yaparak gerçekleşir. Her seçim bir karara dayanır. Başlangıçta mucize beklemeyelim. Elde yeterli veri ve deneyimli personel olmadan yapılacak planlarda ciddi aksaklıklar olacaktır. Elbette zamanla hatalarımızdan ders çıkarıp, eksik verileri tamamlayıp düzeltmeler yaparak ilerleyeceğiz.

BÜTÜNSELLİK

Tarım kesimi, ekonominin diğer kesimleri ve toplumun bütünüyle köklü bir etkileşim içindedir. Tarımın ilk görevi halkımızın besin ve lif ihtiyacını karşılamaktır. Turizm ve göç yoluyla gelen nüfusun da hesaba katılması icap eder. Tarıma dayalı sanayinin gereksinme duyduğu hammaddelerin de üretilmesi gerekir. Maliye Bakanlığı yeterli kaynak ayırmazsa tarımsal üretimi desteklemek mümkün olmaz. Kredi faizleri yükselirse tarımsal üretimde aksamalar olur. Tarım kesiminde gereksinme duyulan kalifiye personelin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Tarım kesiminin gereksinme duyduğu alet ve makineler bu alanda uzmanlaşmış sanayi tesislerinde imal edilebilir. Güvenlik sorunları varsa kırsal alanlardan göç hızlanabilir. Kredi faizleri yükselirse tarımsal üretimde aksamalar olur. Tek başına tarımın planlanması yeterli olmayacaktır. Planlamanın bütüncül bir anlayışla yapılması en akılcı yoldur. Bu iş ancak Devlet Planlama Teşkilatı gibi bir kuruluş eliyle yapılabilir.

İLK ADIM

Ancak her durumda tarımsal planlamanın yapılması gerekeceğinden mevcut yasa çerçevesinde işe girişmek gerekecektir. Bu arada Tarım Sayımının yapılması kararlaştırılmıştır. Böylelikle elde ne var ne yok? sorusu kısmen yanıtlanmış olacaktır. Daha esaslı planlama verilerinin güncel olarak sağlanması için Sayın Dr. Mehdi Eker’in bakanlık yaptığı dönemde başlatılan, sonradan her ne hikmetse askıya alınan TARBİL projesi mutlaka yaşama geçirilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....