Cengiz Çakır: Tarım ürünlerinin fiyatını etkileyen etmenler

Parasız yatılı öğrenci olarak Denizli Lisesi’nde altı yıl okudum. Ortaokul ikinci sınıfta tarih dersimize giren Faik Açıkalın adında yaşlı bir öğretmenimiz vardı. “Mısır” uygarlığı ile ilgili bir konu işleniyordu. Hocamız, Mısır Firavunu rüyasında yedi zayıf ineğin yedi şişman ineği yuttuğunu görmüş, dedi. Saray görevlileri bu rüyayı, Mısır’da yedi yıl bolluk olacağı, bunu yedi yıllık bir kıtlık döneminin izleyeceği şeklinde yorumlamışlar. Firavun bolluk dönemlerinde üretilen tahılların depolanmasını emrederek, kıtlık döneminin sıkıntılarını atlatmayı başarmış diye anlatmıştı. Faik hocamız biz lisede iken vefat etti, hafta sonuna denk gelen cenaze törenine yatılı öğrenciler olarak bizler katıldık. Ben mezarı başında bir konuşma yaparak şükran duygularımızı dile getirdim.

İÇ FAKTÖRLER

Tarihin en eski dönemlerinden beri tarımsal üretimin toplumsal açıdan önemli olduğunu görüyoruz. Eskiden kuraklık, çekirge salgını, pas hastalığı, dolu, sel gibi doğal afetler önemliydi. Savaşlar, isyanlar, eşkıyalık gibi toplumsal olaylar da eksik olmazdı. Bunların hepsi maalesef çağımızda da varlığını koruyor ve tarımsal üretimi etkiliyor. Bunlara ekonomik riskler de eklendi. Her şey yolunda gidip bol ürün aldığınızda piyasa fiyatları aşırı derecede düşüyor ve elinize geçen para masrafları bile karşılamıyor. Emeğiniz boşa gidiyor, üstelik zarar ediyorsunuz. Ailenizin geçimi ve işletmenizin geleceği konusunda endişeye kapılıyorsunuz.

DIŞ ETMENLER

Bazı tarımsal ürünlerin dünya piyasası var. Buğday, mısır, pamuk, kahve, kakao, sığır eti, şeker ve yağ bunlardan başlıcaları. Dış ticaretin etkisiyle dünyanın öbür ucundaki bir gelişme bile yurt içi fiyatları etkilemektedir. Örneğin geçen yıl İspanya, İtalya, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinde kuraklık nedeniyle zeytin rekoltesinde düşme oldu. Rastlantı eseri bizim zeytin rekoltemiz tarihi bir rekor seviyesine ulaştı. Dış talebin yüksek olması nedeniyle zeytinyağı fiyatları katlandı. İhracat arttı ama fiyatlar zeytinyağının iç tüketimini caydıracak hale geldi.

Diğer taraftan dünyada pamuk üretimi arttığı ve stoklarda yeterli pamuk olduğu için lif pamuk fiyatları düşmektedir. Bizim pamuk üreticileri rekor düzeyde verim aldıkları halde zarar etmektedir. Dekar başına bin liradan fazla prim alan bu muhteremler hala yakınmaktadır ve önümüzdeki yıl pamuk ekmeyeceklerini dile getirmektedir. Halen kütlü pamuğun kilogramı başına 160 kuruş olan fark ödemesi desteğinin (prim) 5 liraya çıkarılmasını istiyorlar. Yani pamuk yetiştiriyorum diye dekar başına 2500 lira prim isteniyor. Mazot ve gübre destekleri hariç. El insaf!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseltildi

Katma Değer Vergisi (KDV) yüzdelik dilimlerinin değişmesine ilişkin tebliğ...

Türkiye iklimi değişiyor: Bu yaz çok sıcak geçecek

Uzmanlara göre Türkiye iklimi değişiyor. Geçen yıl yaz aylarında...

Toplam 4 Milyar 435 Milyon TL lik destekleme ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 milyar 435 milyon...

Tavuk etine bir yılda yüzde 200’ü aşan zam

Üretimdeki düşüş ve stoklardaki azalmanın etkisiyle tavuk eti fiyatlarına...