Cengiz Çakır: En önemli tarımsal ürünlerimiz (1)

Tarımın temel görevleri: 

-Halkın besin ve lif gereksiniminikarşılamak

-Tarıma dayalı endüstri işletmelerine hammadde sağlamak

-Dışsatım yoluyla ülke ekonomisine katkıda bulunmak

-İşgücüne katılım ve işlendirme (istihdam) sağlamak

-Sanayi ve hizmet kesimine talep yaratmak şeklinde sıralanabilir.

‘TARIM BİTTİ’ SÖYLEMİ

Son yıllarda sıkça duyduğumuz birtakım yakınmalar var. “Tarım bitti.” “Durumlar kötü.” gibi söylemlerle umutsuzluk aşılayan, bir çözüm de önermeden felâket senaryoları üretenler var. Bu nedenle nesnel bir durum değerlendirmesi yapılmasında yarar görülmektedir.

NÜFUS ARTIŞI

Öncelikli görev, halkın beslenmesi ve giydirilmesidir. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi her geçen gün zorlaşmaktadır. Çünkü beslenecek ve giydirilecek insan sayısı artmaktadır. 1980 yılında 44 milyon olan nüfus 2022 yılında 85 milyonu geçmiştir. 1980-85 arasındaki beş yıllık dönemde 43,975 milyon olan nüfus 5,158 milyon artarak 49,133 milyona ulaşmıştır. Nüfus artış hızı zamanla azalmış olup 2013 yılında 78,529 milyon olan nüfus beş yıl sonra 2018 yılında 3,790 milyon artarak 82,319 milyona ulaşmıştır. Beslenecek boğaz sayısı 42 yılda neredeyse iki katına çıkmıştır. Beslenme elbette sadece doymaktan ibaret değildir. Tüketim kalıbı zamanla değişmekte, daha bol miktarda ve nitelikli ürünler istenmektedir.

SEÇİLEN ÜRÜNLER

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından önemi nedeniyle ayrı bir küme olarak yayınlanmış olan veriler kullanılarak değerlendirme yapılacaktır (Bkz. 1). Anılan kaynakta tahıllardan buğday, arpa ve mısır; endüstri bitkilerinden ayçiçeği, pamuk ve şekerpancarının 2001-2022 yılları arasındaki ekiliş alanları ve üretim miktarları Türkiye toplamı olarak verilmiştir. Bu seriler kullanılarak tarafımdan ürünlerin verimlerini gösteren seri oluşturulmuştur. Değişimin daha kolay izlenebilmesi için serinin ilk değerlerini oluşturan 2001 verileri baz alınarak indeksler hesaplanmıştır. İlk ikisi orijinal verileri içeren, üçüncüsü verimleri gösteren, dördüncüsü ekiliş alanı indeksini, beşinci ve altıncısı sırayla üretim ve verim indekslerini gösteren çizelgeler oluşturulmuştur. Bütün yılların sonuçları hesaplanmış olmakla beraber bu uzun çizelgeler sayfa boyutlarını aştığından beşer yıllık aralıklarla özet şeklinde verilme zorunluluğu doğmuştur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: İhracatı yasaklayınca gıda fiyatı düşer mi?

Türkiye’de son yıllarda sık sık gıda enflasyonu ile mücadele...

Yarım kaşık zeytinyağının mucizevi etkileri!

Zeytinyağı, uzun zamandır faydaları araştırmalara konu olan Akdeniz diyetinin...

Beypazarı kurusu AB tescili yolunda

Başkent'in coğrafi işaretli lezzetlerinden Beypazarı kurusunun Avrupa Birliği (AB)...

Ebru Erke Sorumlu Restoran Hareketi’ne siz de katılın

İstanbul’daki tüm restoranlara çağrımdır: ‘Sorumlu Restoran Hareketi’ne siz de...