Buğdayda sorun büyüyor çare yerli üretimde yatıyor

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanlığı tarafından organize edilen 2. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi, dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Kongrede tahılın küresel otoriteleri, kuraklık, lojistik sorunlara ve bölgesel krizlere değinerek, buğday üretimin gittikçe daha ciddi problemler yaşadığına dikkat çekti.

Murat KÜÇÜK / İSTANBUL

Hububat değirmencilik sektörünün dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olarak kabul edilen 127 yıllık Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği’nin (IAOM) Avrasya Başkanlığını yürüten Türkiye, buğday, değirmencilik ve un sektörünün küresel oyuncularını İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi. Etkinliğin açılışı konuşmasını yapan IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Dünya buğday stok kullanım oranı 2016-2017 sezonundan bu yana yüzde 34 ile en düşük seviyede. Üstelik dünyanın 265 milyon tonluk buğday stokunun yarısından fazlası olarak ifade edilebilecek miktar olan 135 milyon ton sadece Çin’in elinde. Çin’i saymazsak stok kullanım oranı tarihte ilk kez yüzde 17’ye düşüyor” dedi.

“Dünya, 2024 Haziran’ında bir sonraki hasat sezonuna sadece 2 aylık tüketime yetebilecek buğdayla girecek. TMO’nun Türkiye’de gerçekleştirdiği 10 milyon tonu geçen müdahale alımı hem üretimin sürdürülebilirliğini sağlamış hem de ilerleyen dönemlerde oluşabilecek risklere karşı güvenlik stoku oluşturmuştur” diyen Ulusoy, şöyle konuştu:

Kuraklık buğday üretimini zorluyor. Lojistikte yaşanan problemler, gıda tedarik zincirini daha da zorluyor. Dünyanın 2 büyük üretici ve ihracatçı ülkesi arasında yaşananlar, durumu daha kritik hale getirdi. Cumhurbaşkanımızın büyük çabaları ile küresel gıda güvenliğini güvence altına alan tahıl koridorunun devam edeceğine inanıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın politikaları doğrultusunda, TMO’nun gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 10 milyon tonu aşan müdahale alımı hem tarımda üretimin sürdürülebilirliğini sağladı, hem de ilerleyen dönemlerde oluşabilecek risklere karşı güvenlik stoku oluşturdu.”

2022’de 3 milyon ton olan un ihracatı bu yıl rekor kıracak

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Haluk Tezcan “300’den fazla üreticimizle dünyada ihracat liderliğini sürdürdüğümüz un sektöründe hizmet veriyoruz. İklim değişikliği, kuraklık ve önümüzdeki 10 yıl içinde yaşanması beklenen su krizi bizlere bu konuya daha çok önem vermemiz gerektiğini söylüyor. Ekim alanlarımızı genişleterek ve üretimi artırarak kendi buğdayımız ile ihracat şampiyonu olabiliriz. Mart ayı itibarıyla gelen yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. 2023’te açıklanan alım fiyatları ve destekler çiftçilerimizi oldukça memnun etti” Dedi.

Türkiye, dünyanın en büyük ikinci makarna üreticisi

Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen de “Türkiye makarna sanayisi, 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumunda. Bu sene 4 milyon tonluk üretim yapılacağını tahmin ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...