Bilal Emin Turan: Aşırı sulama kaynağı kurutuyor 2 Atatürk Barajı enerji çekiyor

Doğal kaynaklarımız maalesef sonsuz değil ve her geçen gün azalıyor. İklim değişikliğinin yanında özellikle tarımda bilinçsiz ve aşırı su kullanımının kaynakları kuruttuğunu vurgulayan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Faaliyet gösterdiğimiz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yeraltı suları bitince dev obruklar oluşmaya başladı. Derinlerden su çekmek için rekor bir enerji tüketimi var. Bu bölgedeki tarım alanlarında yılda Atatürk Barajı’nın ürettiği enerjinin 2 katından fazla enerji tüketiliyor” dedi.

Aşırı sulama kaynağı kurutuyor 2 Atatürk Barajı enerji çekiyor

BİLİNÇSİZ KULLANIMLA GELEN BÜYÜK İSRAF

Türkiye’nin su kaynakları hızla tükeniyor. Yapılan araştırmalar ‘su stresi’ yaşayan ülkemizin yakın gelecekte ‘su kıtlığı’ çekeceğine işaret ediyor. Bunda hem iklim değişikliği hem de bilinçsiz su kullanımı etkili. Özellikle tarımda aşırı ve orantısız sulamanın yapılması yeraltı su kaynaklarının hızla kaybolmasına neden oluyor. Bu vahşi sulama için çok derinlerden elektrik enerjisi kullanılarak su çekiliyor. Böylece hem su israfı artıyor hem dev obruklar oluşuyor hem de tüketilen binlerce kilovatsaat enerji ekonomiye zarar veriyor. Su ve enerji israfı özellikle tarımın yaygın yapıldığı Dicle ve Fırat nehirleri çevresinde görülüyor.

HARRAN OVASI’NIN ALTI BOŞALIYOR

‘31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ kapsamında açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik’in Genel Müdürü Yaşar Arvas, bölgedeki içler acısı son durumu anlattı. Bundan 10 yıl önce 100-150 metreden su çeken çiftçilerin artık 600-700 metre derine inmek zorunda kaldığını vurgulayan Arvas, “Yeraltı sularının hızla azalışı, coğrafi yapıyı da değiştiriyor. Son olarak Harran Ovası’nda aşırı sulamayla 15 metre derinliğinde dev obruklar oluşmaya başladı. Bu durum çiftçilerimizi ve hepimizi tedirgin ediyor. Kaynaklar tükenirken ortaya çıkan yüksek enerji maliyetleri çiftçilerimizin üzerine ekstra yük bindiriyor” diye konuştu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda etiketlerinde yeni dönem! Artık bu etiketleri kullanamayacaklar

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme...

Beş ile sarı, iki ile turuncu kodlu yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) beş ile sarı, iki ile...

Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti! İşte listedeki restoranlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, lahmacunlarda sağlığa zararlı maddeler kullanan...

UHK/Taşpınar: Gelecek yıl 22 milyon tonu görebiliriz

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, üretim planlamasıyla ekim...