Son 50 yılda hızlı gelişme gösteren su ürünleri sektörü, uluslararası ticarette giderek artan payı ile küresel ekonomide itici güç olarak kendini gösteriyor. Balık ve balık ürünleri ihracatı birçok ülkenin ekonomisinde önemli yer tutuyor. Türkiye’deki denizlerin sıcaklık ve tuzluluk bakımından farklı özelliklerde olması hem avcılığa hem de bu denizlerde yetiştiricilik yapılmasına imkan tanıyor. Dünyanın en büyük hayvansal protein kaynaklarından su ürünleri, ülkemizin ekonomisine girdi sağlayan önemli sektörlerden…
Büyük başarıya imza atan sektör, 2020’de belirlediği hedef doğrultusunda geçen yıl 2 milyar 20 milyon dolar dış satım gerçekleştirdi. Sağlıklı beslenme anlayışının deniz ürünlerine talebi yükselttiğini ve balık tüketiminin arttığını belirten İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Atakan Demir ile sektörün geldiği noktayı konuşuyoruz. Türkiye’nin su ürünleri potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Demir, hedeflerinin 3 yıl içerisinde ihracatta 2.5 milyar doları aşmak olduğunu belirterek, Ege Bölgesi’nin su ürünleri ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirdiğini söylüyor. Demir, “Japonya ve Güney Kore orkinos, Rusya Türk somonu, İtalya çipura, İngiltere levrek, Amerika ise iri levrek talep ediyor. Özellikle levrek fiyatlarımız yurt dışına göre çok ucuz” bilgisini de paylaşıyor. Ülkemizde balık kültürünün ve tüketiminin artması için sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını söyleyen Başkan Demir, “İzmir’deki meslek liselerinin yiyecek içecek bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek çalışmalar yapıyoruz. Geleceğin şeflerine teorik bilgiler verdikten sonra birlikte mutfağa girip hayal güçlerini kullanarak yeni balık tarifleri yaratmalarına destek oluyoruz” diyor.
ÇEVRE İLE UYUMLU SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM
Başkan Ufuk Atakan Demir, ülkemizde son derece modern ve kapasiteli balık çiftliklerinin çevreyle uyumlu sürdürülebilir yapıda faaliyet gösterdiğini belirterek şö yle devam ediyor: “Yüksek kalite standartlarında üretim yapan ülkemiz, dünya su ürünleri sektöründe önemli aktörler arasında. 2024’te 2 milyar 20 milyon dolar olarak gerçekleştirilen su ürünleri ihracatımızın yaklaşık bir milyar 750 milyon dolarlık kısmını yetiştiricilik ürünleri; diğer adıyla ‘kültür balıkçılığı’ oluşturdu. Kültür balığı türleri arasında levrek ihracatımız 570 milyon dolarla ilk sırada. Çipura dış satımı 507 milyon dolar, Türk somonu; diğer adıyla Karadeniz somonu 498 milyon dolar, orkinos 129 milyon dolar, alabalık 117 milyon dolar, granyöz (sarıağız) ise 25 milyon dolar olarak gerçekleşti. 101 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıkların yaklaşık yüzde 70’ini Avrupa Birliği ülkelerine gönderiyoruz. Önemli pazarlarımız arasında Rusya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Yunanistan, İtalya, Japonya ve ABD yer alıyor.”