Baklavanın yıllık cirosu 127,5 milyar TL

Türkiye genelinde baklavacıları ve tatlıcıları temsil eden Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, ‘Dünya Baklava Günü’ ilan edilmesinden, baklavanın ‘Türk Tatlısı’ olarak tesciline, baklavacı yetiştirecek meslek liselerine kadar birçok başlıkta çalışmalarını sürdürüyor.

Baklavacılar ve Tatlıcılar Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, milli tatlımız baklavanın her yıl dünya gündemine oturması için ‘Dünya Baklava Günü’ ilan edilmesi yönünde Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kuruluşları nezdinde çalışma başlattıklarını söylüyor. Yıldırım, “Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bize destek olması lazım. Beraber müracaat etmeliyiz. Biz şu anda yol haritamızı belirliyoruz. Bunu başarırsak milli tatlımız baklavamızın ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlarız. Türk turizmine ve sektörümüze de yılın belirli bir döneminde ayrıca canlılık katmış oluruz. Şu anda ülkemize gelen turistlere ‘en çok hangi lezzetimizi tatmak istersiniz’ diye sorulunca ilk sırada baklava çıkıyor” diyor. Türkiye’nin baklava üretiminde her bakımdan dünya şampiyonu olduğunu hatırlatan Yıldırım şöyle konuşuyor: “Bizim yaptığımız detaylı veri analizlerine göre ülkemizde günlük baklava üretimi ortalama Bin 450 ton civarında. Baklavayı, doğru yöntemlerle ve hak ettiği kaliteye sahip hammaddeleriyle üretirsek dünya genelinde bu tatlıyı sevmeyecek hiç kimse kalmaz. Şu anda yıllık baklava ihracatımız 30 milyon dolar. Bir bu kadar da yolcu beraberinde ve e-ticaret kapsamında ‘ihracat sayılmayan’ yurt dışına satış olduğunu tahmin ediyoruz. Normal ihracatımızı, pişmiş ve şerbetsiz, pişmemiş ve dondurulmuş, pişmiş ve şerbetlenmiş ama şoklanmış olarak üç şekilde yapıyoruz. İhracatta ilk sırayı ABD alıyor. Sonra Suudi Arabistan, BAE, Almanya, Yunanistan ve Türk Cumhuriyetleri geliyor.”

Baklavacılık Meslek Lisesi müfredatına girmeli

Türkiye’nin 12 yıllık temel eğitim sistemine geçmesinden sonra ülke genelinde özellikle geleneksel el sanatlarının büyük darbe yediği görüşünü savunan BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım, sıkıntıyı şöyle tanımlıyor: “Biz de maalesef uzun süredir çırak ve çalışacak insan bulamıyoruz. Ülkemizde üniversite mezunlarımız sürekli artıyor ve hepsi masa başı ya da kolay iş istiyor. Bizim gibi sektörler ‘usta çırak ilişkisini’ kurmakta çok zorlanıyor. Çare olarak meslek liselerinin çok işlevsel hale getirilmesini öneriyoruz. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sanayi ve diğer üretim sektörlerine insan kaynağı yetiştirmeye odaklanması lazım. Meslek Liseleri, piyasadaki işlere, mesleklere göre yeniden uyarlanmalı. Eğitim, buna göre verilmeli. Gereksiz dersleri müfredattan çıkartıp mesleklere göre dersler konulmalı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...